Sernik budyniowy z brzoskwiniami
Oj, jaki ten sernik wyszedł dobry. Wilgotny i delikatny. Z brzoskwiniami na wierzchu, które nadawały całości delikatności.
Sernik z brzoskwiniami jest bardzo popularnym, przez wielu lubianym ciastem, a wersja budyniowa z pewnością warta jest uwagi.
Oprócz budyniu w proszku, jaki zwykle dodaje się do masy serowej, twaróg miksujemy tutaj również z ugotowanym, przestudzonym budyniem. Kuszące? Mnie to zaintrygowało i nie żałuję, że zrobiłam.
Spód:
- 300 g ciasteczek digestive
- 125 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego, u mnie Wieluń
- 2 op. śmietankowego budyniu, bez cukru
- 5 jajek
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
Z mleka odlewamy około 1/2 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy (1 opakowanie). Pozostałe mleko wraz z 2 łyżkami cukru doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy.
Masło roztapiamy na małym ogniu.
Ciasteczka mielimy na piach. Łączymy z przestudzonym masłem. Powstałą masę wykładamy na spód blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy łyżką.
W misie miksera umieszczamy twaróg w temp. pokojowej, przestudzony budyń, proszek budyniowy, mąkę, jajka oraz oba cukry. Miksujemy do połączenia. Kremową masę wylewamy na ciasteczkowy spód.
Brzoskwinie osączamy z zalewy. Kroimy w kostkę. Rozkładamy je na wierzchu sernika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a tuż przed wstawieniem ciasta obniżamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy przez około 90 minut. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami