Scones z kurkami
O kurka! Dzisiaj propozycja na szybkie bułeczki scones, które nie wymagają wyrastania. Ich smak wzbogaciłam o kurki i rozmaryn.
Czas całkowity: 30 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 300 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- woda lub mleko - 100 ml
- jajko - 1 szt.
- kurek + łyżeczka oleju roślinnego - 50 g
- gałązka rozmarynu - 1 szt.
- mascarpone lub jogurtu naturalnego - 4 łyżki
- proszku do pieczenia - 2 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Na patelni podsmażamy przez kilka minut kurki. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, podsmażone kurki, mascarpone i mleko. Mieszamy do połączenia składników.
2. Tak przygotowane ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Wycinamy krągłe bułeczki wysokości ok. 2 cm.
3. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, dekorujemy rozmarynem, smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut.