Schab z cebulą, pieczony w rękawie
Ten schab z marynaty miodowej, upieczesz w rękawie do pieczenia, lub w naczyniu do zapiekania z pokrywką. Przed pieczeniem wystarczy obsmażyć, a następnie krótko poddusić mięso z cebulą. Stary, sprawdzony przepis na bardzo dobry schab do kanapek i do obiadu.
Smakuje na ciepło i na zimno. Polecam na świąteczny obiad ?
Składniki na schab pieczony w cebuli
– około 1 kg. schabu (schab środkowy lub od karkówki)
– 4 duże cebule pokrojone w piórka
– olej lub masło klarowane do smażenia
Składniki na marynatę
– płaska łyżka oregano
– 2 łyżki sosu sojowego
– płaska łyżka miodu
– 2 płaskie łyżeczki papryki
– 2 zmiażdżone ząbki czosnku
– 3/4 łyżeczki soli
– 3 łyżki oleju
Składniki na marynatę, dokładnie pomieszaj. Marynatą, natrzyj mięso z każdej strony. Daj do lodówki, na 12 godzin.
W rondlu, rozgrzej 3 łyżki masła klarowanego lub oleju, dodaj mięso. Smaż z każdej strony na rumiano. Następnie dodaj cebulę, pokrojoną w piórka. Całość duś z odrobiną wody, pod przykryciem, około 10 – 15 minut.
Przełóż schab do rękawa, lub do naczynia do zapiekania z pokrywką, mięso obłóż cebulą.
Schab dałam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 60 minut w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia, można rozerwać rękaw, lub zdjąć pokrywkę z naczynia, schab ładnie się przyrumieni.
Gotowe mięso, wyciąg z naczynia do zapiekania, odstaw do schłodzenia na 40 minut. Schab można wykorzystać jako przystawkę, do kanapek i do obiadu. Smacznego ?