Schab w sosie z warzywami

Dziś mam dla Was pomysł na pyszny obiad. Ten przepis na schab w sosie z warzywami, smażony na złocistym oleju rzepakowym Kujawski z pierwszego tłoczenia, to gwarancja smaku i aromatu. Zapisz i wypróbuj.
Składniki na schab w sosie z warzywami:
- 1,2 kg schabu
- 250 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczka pieprzu,
- 1/2 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczka czosnku
- woda
- 3-4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosou
Jak przygotować schab w sosie z warzywami?
Schab kroję na 10 kotletów i doprawiam przyprawami. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na patelni.
Mięso zdejmuję z patelni i podsmażam na niej cebulę, paprykę oraz pieczarki. Ponownie doprawiam przyprawami: po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu czosnku suszonego i papryki słodkiej. Dodaję podsmażony wcześniej schab, zalewam wodą i całość duszę do miękkości.
Na końcu zagęszczam sos:1 łyżkę mąki mieszam z niewielką ilością wody, wlewam do sosu i gotuję jeszcze przez chwilę, żeby sos zgęstniał.
Schab w sosie z warzywami podaję z ulubionymi dodatkami: u mnie to kasza i ogórki kwaszone.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: prosty przepis