Schab w sosie z warzywami

Schab w sosie z warzywami

Zdjęcie - Schab w sosie z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mam dla Was pomysł na pyszny obiad. Ten przepis na schab w sosie z warzywami, smażony na złocistym oleju rzepakowym Kujawski z pierwszego tłoczenia, to gwarancja smaku i aromatu. Zapisz i wypróbuj.

Składniki na schab w sosie z warzywami:

  • 1,2 kg schabu
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczka pieprzu,
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczka czosnku
  • woda
  • 3-4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosou

Zdjęcie - Schab w sosie z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak przygotować schab w sosie z warzywami?

Schab kroję na 10 kotletów i doprawiam przyprawami. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na patelni.

Mięso zdejmuję z patelni i podsmażam na niej cebulę, paprykę oraz pieczarki. Ponownie doprawiam przyprawami: po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu czosnku suszonego i papryki słodkiej. Dodaję podsmażony wcześniej schab, zalewam wodą i całość duszę do miękkości.

Na końcu zagęszczam sos:1 łyżkę mąki mieszam z niewielką ilością wody, wlewam do sosu i gotuję jeszcze przez chwilę, żeby sos zgęstniał.

Schab w sosie z warzywami podaję z ulubionymi dodatkami: u mnie to kasza i ogórki kwaszone.

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów