Sałatka z kuskusu jerozolimskiego ze śliwkami i serem halloumi
Ta sałatka z kuskusu jerozolimskiego ze śliwkami i serem halloumi to świetny pomysł na lekki lunch lub kolację. Łączy ona smaki lata i jesieni, więc idealnie pasuje na wrześniowe dni. Do jej przygotowania użyłem kuskusu jerozolimskiego, czyli moghrabieh, znanego w Polsce również jako kuskus perłowy. Ma on grube ziarenka i przypomina wręcz makaron, dzięki czemu idealnie nadaje się do sałatek. Bardzo lubię łączyć go ze świeżymi ziołowymi dressingami, dlatego także w dzisiejszym przepisie proponuję Wam wybrać swoje ulubione zioła, które macie akurat na kuchennym parapecie. Ja wykorzystałem miętę, bazylię oraz szałwię, które zmiksowałem z sokiem oraz skórką z limonki, oraz dobrą oliwą z oliwek. Gotową kaszę połączyłem z roszponką, żółtymi pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą, a następnie zgrillowałem na patelni cypryjski ser halloumi i świeże dorodne śliwki. Połączenie słodkich owoców ze słonym serem i ziołowym kuskusem jest naprawdę pyszne. Ta sałatka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, póki halloumi jest ciepłe, chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące się wewnątrz. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby zapakować ją do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy. 😉
Sałatka z kuskusu jerozolimskiego ze śliwkami i serem halloumi Wydrukuj przepis Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
- 200 g kuskusu jerozolimskiego moghrabieh (perłowego)
- 250 g sera halloumi
- 200 g śliwek
- spora garść roszponki
- garść pomidorków koktajlowych (u mnie żółte)
- 1 mała czerwona cebula
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 limonka
- garść świeżych ziół (u mnie miks mięty, bazylii oraz szałwii)
- sól
- Kuskus ugotuj w sporej ilości wody, aby był al dente (ok. 10-15 minut). Następnie zahartuj go w zimnej wodzie i całkowicie odsącz z jej nadmiaru. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Świeże zioła przełóż do kielicha blendera, dodaj sok oraz skórkę startą z limonki i wlej oliwę. Zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu.
- Kuskus połącz z ziołowym dressingiem, wymieszaj i dopraw solą do smaku. Do kaszy dodaj roszponkę, pokrojoną w piórka cebulę oraz przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość wymieszaj.
- Duże śliwki pokrój na ćwiartki, zaś małe na połówki. Ser halloumi pokrój w 5 mm plastry.
- Na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oliwy zgrilluj ser do złotobrązowego koloru oraz śliwki, aż będą miękkie.
- Kuskus z dodatkami przełóż na talerze i na wierzchu ułóż śliwki oraz plasterki halloumi. Danie możesz udekorować listkami świeżej mięty.