Sałatka z brokułem i orkiszem

Sałatka z brokułem i orkiszem
Sałatka z brokułem, orkiszem i rzodkiewką sprawdzi się na drugie śniadanie, kolację i lekki obiad. Do sałatki dodałam pyszny dressing, z olejem z pestek dyni i musztardy. Sałatka otwiera cotygodniowy cykl sałatkowy. Na blogu, raz w tygodniu pojawi się przepis na lekką i zdrową sałatkę. Na zdrowie ? ?

Zdjęcie - Sałatka z brokułem i orkiszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1/2 brokuła
  • 6 rzodkiewek pokrojonych w kostkę
  • 1 pomidor pokrojony na kawałki
  • 1/3 szkl. ziaren orkiszu
  • garść posiekanej cebulki dymki
Dressing
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżeczka musztardy
Ziarna orkiszu moczę w wodzie przez całą noc. Na następny dzień gotuję w świeżej, lekko posolonej wodzie do miękkości. Odcedzam. Brokuł daję do wrzątku i gotuję kilka minut. Brokuł powinien być lekko chrupiący, nie rozgotowany. Łyżeczka cukru i sok z cytryny dodany do gotowania, pozwoli zachować piękny, zielony kolor warzywa. Gotowy brokuł dzielę na małe różyczki. Pomidora kroję na pół, łyżeczką usuwam pestki ( pestki zjadam ? ). Pomidora kroję na kawałki. Ocet winny mieszam z czosnkiem i musztardą, dodaję olej i wszystko ubijam łyżeczką. Orkisz, rzodkiewkę, brokuł i dymkę daję do miseczki. Dodaję sos, całość delikatnie mieszam. Gotową sałatkę, można przechowywać do kilku godzin w lodówce. Smacznego Ziarna orkiszu kupiłam w Kauflandzie na stoisku z mąką, dostaniemy go również  w sklepach ze zdrową żywnością.

Zdjęcie - Sałatka z brokułem i orkiszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z brokułem i orkiszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów