Sałatka śledziowa
Składniki na 8 – 10 porcji:
- pół sałaty lodowej
- 8 filetów śledziowych a la matjas
- 4 ogórki kiszone (ok. 250 g)
- 1 cebula (ok. 100 g)
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 jajka na twardo
- łyżeczka musztardy Dijon
- 3 łyżki Majonezu Delikatnego Winiary
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- sól i pieprz
Śledzie moczyć w mleku co najmniej 2 h. Następnie pokroić je w kostkę.
Sałatę porwać palcami na małe kawałki i przełożyć do miski (nie kroić nożem, bo zgorzknieje). Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, jajko zetrzeć na tarce, wszystko dodać do sałaty i śledzi, następnie dodać groszek, majonez, śmietanę i musztardę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.