Sałatka Panzanella

Przepyszna sałatka, która zachwyca smakiem i prostotą składników. Kolejny raz udowadniamy, że mniej znaczy więcej. Tutaj głównymi składnikami są pomidorki koktajlowe oraz grzanki, a dodatki to czerwona cebula, kapary i listki bazylii. Do tego jeszcze sos przygotowany na bazie oliwy i octu. No mówię Wam, pysznie jest!

Miałam to szczęście, że trafiłam na wspaniałe, słodziutkie pomidorki. To one w głównej mierze odpowiadają za efekt końcowy, dobrze więc przygotować taką sałatkę w środku lata, kiedy mamy dostęp do różnych odmian dojrzałych pomidorów. Nie muszą to być, tak jak w przepisie, jedynie pomidorki koktajlowe. Można zmieszać różne odmiany, kolory i pokroić je na mniejsze kawałki.

Bardzo polecam!

  • 2 ciabatty (u mnie pieczywo pszenno-żytnie typu ciabatowego – 250g)
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1-2 małe czerwone cebule
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki kaparów
  • oliwa
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól, pieprz

Bułkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Obficie skrapiamy oliwą, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i zapiekamy, aż do ładnego zarumienienia (co jakiś czas warto grzanki przemieszać).

Pomidorki kroimy na pół.

Cebulę kroimy w piórka.

W misce łączymy pomidorki, cebulę, grzanki, kapary oraz listki bazylii (ja wybrałam małe listki, jeśli macie duże, można je z grubsza posiekać).

Trzy łyżki oliwy łączymy z octem winnym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy do sałatki, mieszamy.

Przepisy z tych kategorii

Najlepszy przepis na oryginalne włoskie Tiramisu
1

Najlepszy przepis na oryginaln…

food² food²
Food Square

Polpettone della nonna, czyli klops po włosku
1

Polpettone della nonna, czyli…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Focaccia na zaczynie poolish z rozmarynem

Focaccia na zaczynie poolish z…

food² food²
Food Square

Tiramisu
2

Tiramisu

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lasagne Puttanesca

Lasagne Puttanesca

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Zupa z dyni nelson

Zupa z dyni nelson

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kasza pęczak z pieczarkami, szpinakiem i miso

Kasza pęczak z pieczarkami, sz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dynia Hasselback
1

Dynia Hasselback

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z makaronem chińskim i brokułami
1

Sałatka z makaronem chińskim i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu