Sałatka nicejska z tuńczykiem i bobem
Ameryki nie odkryję pisząc, że latem chce się nam się czegoś lżejszego i świeżego. Ta klasyczna sałatka, choć u mnie w wersji odrobinę zmodyfikowanej, świetnie się w ten trend wpisuje.
Lekko przysmażony tuńczyk, pachnące słońcem pomidory malinowe, młode ziemniaki, jędrny bób- zestaw wszystkiego, co latem najlepsze.
Do polania przygotowałam prosty sos vinegrette. Sałatkę podawać możecie zupełnie chłodną, lub z jeszcze lekko ciepłymi składnikami. Wariacje na temat- mile widziane!
Proporcje dla 4 osób.
Sałatka nicejska z tuńczykiem i bobem Składniki
- bób - 1/2 kg
- tuńczyk - ok. 250 g stek
- jajko - 3 szt
- pomidor malinowy - 2 szt
- ziemniaki - ok. 8 małych szt
- ogórek - 1 szt
- oliwki czarne - 1/2 szklanki
- cebula - 1 szt
- kapary - 1/2 szklanki
- filety anchois - ok. 10 szt
- koperek - 1 pęczek
- sos
- oliwa - 4 łyżki
- ocet winny - 2 łyżeczki
- miód - 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
Tuńczyka przypraw solą i pieprzem, natrzyj oliwą i usmaż krótko na rozgrzanym grillu/patelni grillowej (ok. 1 minuta z każdej strony).
Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, ostudzony obierz z łupinek,wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Jajka ugotuj na twardo, ostudzone podziel na ćwiartki.
Pomidory pokrój na ósemki.
Ogórek pokrój w plasterki.
Cebulę pokrój w talarki.
Ziemniaki ugotuj do miękkości, podziel na połówki, wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Na talerzu rozłóż "grupami" składniki sałatki: pomidory, jajka, ogórek, ziemniaki, tuńczyka. Na warzywach cebulę, skrop sosem (oliwa, miód, ocet), przypraw do smaku.
Pomiędzy składnikami ułóż fileciki anchois, czarne oliwki i kapary.