Sałatka miętowa
Orzeźwiająca, zdrowa, pyszna:)
/źródło: "Smak imprezy. Nie stój przy garach, gdy goście za stołem" Olga Smile/
Sałatka miętowa
Składniki:
pęczek mięty
1 szklanka kaszy bulgur
kilka dojrzałych pomidorów
cykoria lub sałata rzymska (użyłam masłowej)
oliwa z oliwek
sól
pieprz (opcjonalnie)
sok z 1/2 cytryny
Miętę posiekać bardzo drobno razem z łodyżkami. Pomidory pokroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, wymieszać z miętą i ugotowaną wcześniej kaszą bulgur. Doprawić do smaku olejem, solą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną salatke ułożyć na listkach sałaty lub cykorii i w takiej wersji podawać.
Danie można przygotować rano, i przechowywać w temperaturze pokojowej przykryte wilgotną ściereczką.
Smacznego:)