Sałatka jarzynowa babci Uli

Sałatka jarzynowa babci Uli
Zdjęcie - Sałatka jarzynowa babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka jarzynowa babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka jarzynowa babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka jarzynowa babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka jarzynowa babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka jarzynowa babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka jarzynowa babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka jarzynowa babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka jarzynowa babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka jarzynowa babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka jarzynowa babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka jarzynowa babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 30 dkg ugotowanych (upieczonych) buraków
  • 3 ugotowane marchewki
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • 15 dkg jabłek
  • 1 jajko na twardo
  • 5 łyżek majonezu
  • olej Kujawski tłoczony na zimno (dynia ub rzepak)
Przygotowanie

Wszystkie składniki pokrój drobno, pół marchewki możesz pokroić w skośne plastry i zostawić do dekoracji. Układaj warstwowo, najlepiej w szklanym naczyniu, przekładając majonezem. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem polej do smaku olejem Kujawskim tłoczonym na zimno i posyp świeżo mielonym pieprzem. Buraki upieczone razem ze skórką zachowują cały swój aromat oraz piękny kolor; dzięki czemu nie ma potrzeby dodatkowego solenia sałatki .


Historia przepisu z szuflady babci Uli:

"Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Pyszny dodatek do rodzinnego obiadu."


Kategorie przepisów