Sałatka jajeczno-pieczarkowa

Jajka + pieczarki to zawsze świetne połączenie. Czy to faszerowane pieczarkami jajka, czy pieczarkowo-jajeczne kotleciki obiadowe czy składnik nadzienia do różnych dań (np placuszków, pieczeni lub zapiekanki). Tym razem przygotowałam w tym wydaniu sałatkę, z tą różnicą, że pieczarki zamiast smażyć, gotuje się. I chyba ten zabieg sprawił, że goście nie chcieli uwierzyć, że to sałatka z pieczarkami 😉

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby pieczarki do sałatki pokroić i podsmażyć. W takiej wersji też będzie pysznie, a z pieczarek wydobędzie się pełen smak i aromat.

 

Zdjęcie - Sałatka jajeczno-pieczarkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 500 g białych pieczarek (bez widocznych blaszek)
  • 6-7 jajek
  • 1 puszka kukurydzy (i/lub groszku konserwowego)
  • 1 słoik ogórków konserwowych (można dać mniej, kilka sztuk; my lubimy jak ogórków jest dużo)
  • pęczek natki pietruszki lub cebulka dymka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

 

Oczyszczone pieczarki gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez około 5-6 minut. Odcedzamy. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Po przestudzeniu kroimy w drobną kostkę.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, a następnie obieramy i kroimy w kostkę.

Ogórki kroimy w drobną kostkę.

Kukurydzę (i/lub groszek) osączamy z zalewy.

Majonez łączymy z łyżeczką musztardy. Doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem.

Wszystkie składniki mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą lub pieprzem.

Wierzch posypujemy posiekaną zieleniną.

Zdjęcie - Sałatka jajeczno-pieczarkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Sałatka jajeczno-pieczarkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy