Sałatka bałkańska
Chociaż tyle razy, z pełnym przekonaniem i wiarą w to co mówię, powtarzam, że w prostocie siła, to i tak niejednokrotnie zaskoczona jestem smakiem niektórych banalnych połączeń.
Tak samo było w przypadku tej sałatki. Przygotowałam ją sobie na kolację, do bagietki, którą upiekłam tego samego dnia. Miałam właśnie twaróg pod terminem ważności i uznałam, że to będzie świetna okazja, aby go wykorzystać.
Twaróg i ogórek… no spoko… z czosnkowym sosem. Lubię czosnek. Będzie lekko, w sam raz do bagietki. Spróbuję!
No i najeść się tą sałatką nie mogłam. Tak mi ta czosnkowa nuta z twarogiem pasowała, a do tego ten świeży ogórek…. Generalnie należę do osób, którym jakby dać do wyboru ogórek czy pomidor, zawsze wybiorą pomidora, ale tutaj, ten ogórek to niebo ?
Zróbcie sobie taką.
- 2-3 zielone ogórki
- 200 g półtłustego twarogu
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka białego octu winnego
- 3 ząbki czosnku
- sól
Czosnek obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Rozcieramy ze szczyptą soli. Przekładamy do słoiczka. Wlewamy po 1 łyżce oliwy i potrząsamy nim aż konsystencja oleju się zagęści. Dodajemy ocet i jeszcze raz mieszamy.
Ogórki kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.
Twaróg kruszymy na mniejsze części, dodajemy do miski z ogórkami.
Całość zalewamy przygotowanym sosem czosnkowym.
Podajemy z kromką chleba lub z bagietką
Polecam również mój przepis na grillowe menu