Ryż cytrynowy z miodem
Dostałam ślinotoku kiedy przeczytałam ten przepis i wyobrazilam sobie połączenie miodu, cytryny i czosnku. Ryż przygotowany w ten sposób zjadłam jakby na deser ale napewno można go podać do jakiegoś lekkiego, najlepiej drobiowego mięsa. Wrażenia smakowe będą mocne. A napewno inne.
Składniki:
- 20 dag ryżu
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki masła
- 2 cytryny
- 1 limonka
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę z czosnkiem. Ryż przepłukać i wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć i zalać trzema szklankami wody. Posolić. Gotować ryż, aż pochłonie wodę. Cytryny sparzyć, pokroić na plasterki. Kilka plasterków zostawić w całości, resztę pokroić na małe kawałki. Pozostałe masło rozgrzać z miodem, uprażyć cytryny i połączyć z ryżem. Wymieszać. Podawać udekorowane plasterkami cytryny.
Smacznego:)