Ryż cytrynowy z miodem

Ryż cytrynowy z  miodem

Dostałam ślinotoku kiedy przeczytałam ten przepis i wyobrazilam sobie połączenie miodu, cytryny i czosnku. Ryż przygotowany w ten sposób zjadłam jakby na deser ale napewno można go podać do jakiegoś lekkiego, najlepiej drobiowego mięsa. Wrażenia smakowe będą  mocne. A napewno inne.

 Zdjęcie - Ryż cytrynowy z  miodem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę z czosnkiem. Ryż przepłukać i wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć i zalać trzema szklankami wody. Posolić. Gotować ryż, aż pochłonie wodę. Cytryny sparzyć, pokroić na plasterki. Kilka plasterków zostawić w całości, resztę pokroić  na małe kawałki. Pozostałe masło rozgrzać z miodem, uprażyć cytryny i połączyć z ryżem. Wymieszać. Podawać udekorowane plasterkami cytryny.

Smacznego:)

Kategorie przepisów