Ryba pieczona w cieście francuskim

Ryba pieczona w cieście francuskim
Delikatna ryba pieczona z dodatkiem rozmarynu, cytryny i czosnku, otulona ciastem francuskim. Smaczny pomysł na kolację lub obiad dla rodziny i przyjaciół. Ryba do tej potrawy powinna być dokładnie osuszona i bez ości. Można podać z sezonową surówką

Zdjęcie - Ryba pieczona w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 3 polędwiczki z ryby przekrojone wzdłuż na pół
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz cytrynowy
Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, rozmarynem i pieprzem. Do oliwy dodać czosnek i wymieszać. Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty, których szerokość odpowiada długości polędwiczek. Rybę położyć na brzegu ciasta, na rybie ułożyć kilka liści szpinaku i zwinąć rulonik. Rulonik posmarować oliwą z czosnkiem i posypać rozmarynem. Rybę piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 20 minut, pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę. Ciasto powinno się mocno zrumienić. Smacznego

Zdjęcie - Ryba pieczona w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów