Rustykalna tarta z jabłkami
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam niesamowitej urody tartę rustykalną zakochałam się w jej wyglądzie.
Wczoraj wraz z moją córką przygotowałyśmy takie cudo. Zabrakło czasu na fotkę całości i dziś rano z ulgą odetchnęłam kiedy zobaczyłam ostatni kawałeczek tego niesamowitego ciacha. Jabłka w towarzystwie kremu z prażonych orzechów włoskich zawinięte w kruche ciasto.
Na ten przepis natknęłam się tutaj. Moja wersja została wykonana z podwójnej ilości składników - robiłam je na największej blaszce, takiej dołączonej do piekarnika.
Tarta rustykalna z jabłkami i orzechami
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypywania
- 23 dkg mocno schłodzonego masła
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 10 dkg masła
- 2 kg jabłek
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- bita śmietana lub lody do podania - opcjonalnie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką. Ciasto należy rozwałkować z kilkucentymetrowym zapasem.
Masę orzechową rozsmarować na cieście zostawiając rant ok. 5 centymetrów. Na masie rozłożyć jabłka. Rant zawinąć na owoce.
Całość posypać cukrem trzcinowym. Piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Podawać na ciepło lub zimno, idealnym dopełnieniem będzie bita śmietana lub lody śmietankowe.
Smacznego!
Tarta rustykalna z jabłkami i orzechami
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: