Rustykalna tarta z jabłkami

Rustykalna tarta z jabłkami

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam niesamowitej urody tartę rustykalną zakochałam się w jej wyglądzie.
Wczoraj wraz z moją córką przygotowałyśmy takie cudo. Zabrakło czasu na fotkę całości i dziś rano z ulgą odetchnęłam kiedy zobaczyłam ostatni kawałeczek tego niesamowitego ciacha. Jabłka w towarzystwie kremu z prażonych orzechów włoskich zawinięte w kruche ciasto.
Na ten przepis natknęłam się tutaj. Moja wersja została wykonana z podwójnej ilości składników - robiłam je na największej blaszce, takiej dołączonej do piekarnika.
Zdjęcie - RUSTYKALNA  TARTA  Z JABŁKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tarta rustykalna z jabłkami i orzechami SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypywania
  • 23 dkg mocno schłodzonego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Masło posiekać z mąką, cukrem i solą. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do schłodzenia do lodówki przynajmniej na godzinę.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 10 dkg masła
  • 2 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • bita śmietana lub lody do podania - opcjonalnie
Orzechy uprażyć, przestudzić i zdjąć skórki (tyle ile się da). Orzechy zmiksować w malakserze z cukrem, jajkami i masłem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką. Ciasto należy rozwałkować z kilkucentymetrowym zapasem.
Masę orzechową rozsmarować na cieście zostawiając rant ok. 5 centymetrów. Na masie rozłożyć jabłka. Rant zawinąć na owoce.
Całość posypać cukrem trzcinowym. Piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Podawać na ciepło lub zimno, idealnym dopełnieniem będzie bita śmietana lub lody śmietankowe.
Smacznego!
Zdjęcie - RUSTYKALNA  TARTA  Z JABŁKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tarta rustykalna z jabłkami i orzechami






Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów