Rustykalna tarta- galette z brzoskwiniami
Galette to taka szybka tarta. Nie trzeba wcześniej podpiekać kruchego spodu, martwić się dobraniem odpowiedniej foremki. Wystarczy przygotować kruche ciasto (to z dzisiejszego przepisu jest po prostu obłędne!), rozwałkować je i … w zasadzie cała praca już zrobiona!
Nadzieniem mojego placka są brzoskwinie, borówki i kilka malin (czyli szczerze mówiąc to, co akurat miałam w kuchni). Sprawdzą się tu jednak w zasadzie wszystkie letnio- jesienne owoce.
Nadzienie posłodziłam ciemnym cukrem muscovado (link do wikipedii), ma głęboki posmak karmelu i suszonych śliwek, doskonale podkreślił walory owoców.
Proporcje na placek o średnicy ok. 25 cm.
Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 1 i 1/3 szklanki
- cukier - 1 łyżka
- sól - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt + 1 opcjonalnie do posmarowania brzegów ciasta
- masło - 100 g, zimne
- śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
- gruby cukier - 2 łyżki, opcjonalnie do posypania brzegów ciasta
- nadzienie owocowe
- brzoskwinie - 3 szt
- borówki - 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- cukier dark muscovado - 2 łyżki
W malakserze szybko wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Ma mieć konsystencje grubej kruszonki.Jeśli robisz to ręcznie, masło pokrój w małą kostkę, przesiekaj nożem z pozostałymi składnikami, szybko uformuj z ciasta kulę/dysk. Owiń w folię spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt okręgu o średnicy ok. 35 cm, ułóż na blaszce wyłożonej papieem do pieczenia.
Brzoskwinie pokrój w ósemki, dodaj borówki, wymieszaj z mąką i cukrem. Owoce ułóż na środku okręgu ciasta. Zawiń brzegi ciasta (ok. 5 cm), sklej, by utworzyły "ramkę" wokół nadzienie. Opcjonalnie posmaruj brzeg ciasta roztrzepanym jajkiem i obsyp grubym cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok 35 minut, do zarumienienia ciasta.