Rustykalna tarta- galette z brzoskwiniami

Zdjęcie - Rustykalna tarta- galette z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Galette to taka szybka tarta. Nie trzeba wcześniej podpiekać kruchego spodu, martwić się dobraniem odpowiedniej foremki. Wystarczy przygotować kruche ciasto (to z dzisiejszego przepisu jest po prostu obłędne!), rozwałkować je i … w zasadzie cała praca już zrobiona!

Zdjęcie - Rustykalna tarta- galette z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nadzieniem mojego placka są brzoskwinie, borówki i kilka malin (czyli szczerze mówiąc to, co akurat miałam w kuchni). Sprawdzą się tu jednak w zasadzie wszystkie letnio- jesienne owoce.

Zdjęcie - Rustykalna tarta- galette z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nadzienie posłodziłam ciemnym cukrem muscovado (link do wikipedii), ma głęboki posmak karmelu i suszonych śliwek, doskonale podkreślił walory owoców.

Zdjęcie - Rustykalna tarta- galette z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na placek o średnicy ok. 25 cm.

Zdjęcie - Rustykalna tarta- galette z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ciasto
  • mąka pszenna - 1 i 1/3 szklanki
  • cukier - 1 łyżka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • jajko - 1 szt + 1 opcjonalnie do posmarowania brzegów ciasta
  • masło - 100 g, zimne
  • śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
  • gruby cukier - 2 łyżki, opcjonalnie do posypania brzegów ciasta
  • nadzienie owocowe
  • brzoskwinie - 3 szt
  • borówki - 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • cukier dark muscovado - 2 łyżki
Sposób przygotowania

W malakserze szybko wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Ma mieć konsystencje grubej kruszonki.Jeśli robisz to ręcznie, masło pokrój w małą kostkę, przesiekaj nożem z pozostałymi składnikami, szybko uformuj z ciasta kulę/dysk.  Owiń w folię spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt okręgu o średnicy ok.  35 cm, ułóż na blaszce wyłożonej papieem do pieczenia.

Brzoskwinie pokrój w ósemki, dodaj borówki, wymieszaj z mąką i cukrem. Owoce ułóż na środku okręgu ciasta. Zawiń brzegi ciasta (ok. 5 cm), sklej, by utworzyły "ramkę" wokół nadzienie. Opcjonalnie posmaruj brzeg ciasta roztrzepanym jajkiem i obsyp grubym cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok 35 minut, do zarumienienia ciasta.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy