Rozgrzewające leczo

Gdy za oknem chłodno, nic tak nie rozgrzewa jak domowe leczo. To idealna propozycja na obiad lub kolację, zwłaszcza gdy mamy ochotę na coś prostego, ale pełnego domowego ciepła. Proste, a jednocześnie pełne smaku danie łączy soczyste warzywa, aromatyczną kiełbasę i pomidory, tworząc sycącą kompozycję. Kluczowym składnikiem jest olej Kujawski, który podkreśla smak papryki, cukinii i cebuli. Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K, tłoczony jest z polskiego rzepaku.
Składniki na rozgrzewające leczo:
- 400 g kiełbasy
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2-3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- mielona papryka słodka
- mielona papryka wędzona
- mielona papryka ostra
- suszone oregano
- sól
- pieprz
- opcjonalnie natka pietruszki
Jak przygotować rozgrzewające leczo?
Na rozgrzanym oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbasę i czekamy, aż ładnie się zarumieni.
Kolejno dodajemy pokrojone kolorowe papryki i całość smażymy przez jeszcze 5 minut.
Dodajemy pokrojoną cukinię, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy sól, pieprz, oregano i paprykę słodką, ostrą oraz wędzoną.
Całość mieszamy, podsmażamy przez 5 minut, zalewamy passatą pomidorową i dusimy po przykryciem do miękkości. Przed podaniem możemy posypać rozgrzewające leczo natką pietruszki.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis