Rozgrzewająca zupa tajska

Dziś przygotowałam pyszną i rozgrzewającą zupę tajską. Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Do podsmażenia mięsa i warzyw używam rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, który jest neutralny w smaku i jest źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K. Olej ten tłoczony jest z polskiego rzepaku.
Składniki na rozgrzewającą zupę tajską:
- 2 filety z kurczaka
- sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, curry
- papryka czerwona
- cebula
- 8 średnich pieczarek
- 1 mleczko kokosowe (u mnie w puszce 400 g)
- ok. 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 4 łyżki sosu sojowego
- makaron ryżowy cienki
- kolendra lub świeża natka pietruszki
- ok. 400 ml bulionu
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
Jak ugotować rozgrzewającą zupę tajską?
Filet z kurczaka kroję w dość cienkie słupki, a następnie przyprawiam i bardzo dokładnie mieszam.
Pozostałe warzywa również kroję w cienkie słupki.
Pieczarki kroję w plastry. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, a następnie podsmażam filet z kurczaka.
Po około 2 min. dokładam pokrojoną cebulę, paprykę oraz pieczarki. Całość podsmażam jeszcze przez ok. 5 min., aż warzywa zmiękną.
Po tym czasie do mięsa i warzyw dodaję pozostałe składniki: mleczko kokosowe, pastę z curry oraz bulion.
Całość gotuję ok. 10 min. Pod koniec dokładam makaron ryżowy, który nie wymaga długiego gotowania. Dodaję tylko garść, ponieważ makaron pęcznieje i znacznie zwiększa swoją objętość (makaron ryżowy najlepiej dodać na samym końcu gotowania i pozostawić go w zupie tylko na 1-2 minuty, a następnie od razu podawać. 🍜 Jeśli zostanie w gorącym bulionie zbyt długo, może się rozgotować i stać się zbyt miękki.)
Na koniec posypuję świeżą natkę pietruszki lub kolendrą. Rozgrzewająca zupa tajska jest gotowa.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 25 min
Stopień trudności: prosty przepis