Rozgrzewająca zupa tajska

Rozgrzewająca zupa tajska

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa tajska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przygotowałam pyszną i rozgrzewającą zupę tajską. Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Do podsmażenia mięsa i warzyw używam rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, który jest neutralny w smaku i jest źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K. Olej ten tłoczony jest z polskiego rzepaku.

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa tajska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na rozgrzewającą zupę tajską:

  • 2 filety z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, curry
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 mleczko kokosowe (u mnie w puszce 400 g)
  • ok. 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • makaron ryżowy cienki
  • kolendra lub świeża natka pietruszki
  • ok. 400 ml bulionu
  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia

Zdjęcie - Rozgrzewająca zupa tajska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak ugotować rozgrzewającą zupę tajską?

Filet z kurczaka kroję w dość cienkie słupki, a następnie przyprawiam i bardzo dokładnie mieszam.

Pozostałe warzywa również kroję w cienkie słupki.

Pieczarki kroję w plastry. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, a następnie podsmażam filet z kurczaka.

Po około 2 min. dokładam pokrojoną cebulę, paprykę oraz pieczarki. Całość podsmażam jeszcze przez ok. 5 min., aż warzywa zmiękną.

Po tym czasie do mięsa i warzyw dodaję pozostałe składniki: mleczko kokosowe, pastę z curry oraz bulion.

Całość gotuję ok. 10 min. Pod koniec dokładam makaron ryżowy, który nie wymaga długiego gotowania. Dodaję tylko garść, ponieważ makaron pęcznieje i znacznie zwiększa swoją objętość (makaron ryżowy najlepiej dodać na samym końcu gotowania i pozostawić go w zupie tylko na 1-2 minuty, a następnie od razu podawać. 🍜 Jeśli zostanie w gorącym bulionie zbyt długo, może się rozgotować i stać się zbyt miękki.)

Na koniec posypuję świeżą natkę pietruszki lub kolendrą. Rozgrzewająca zupa tajska jest gotowa.

 

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 25 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów