Róże jabłkowe z karmelem
Składniki
- 4 małe czerwone jabłka
- 1 op. ciasta francuskiego
- 500 ml wody
- 60 ml karmelu
- 2-3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie
Włącz piekarnik i nastaw go na 190°C. Porządnie natłuść, olejem Kujawskim 3 ziarna, wgłębienia w formie do muffinek.
Przekrój jabłka na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki o grubości ok. 3 mm. Umieść plasterki w misce przystosowanej do podgrzewania w mikrofalówce, zalej je wodą tak, by były przykryte w całości i dodaj sok z cytryny. Włóż do mikrofalówki i podgrzewaj przez ok. 5 min., do momentu, aż jabłka staną się „giętkie”. Następnie wyłóż jabłka na ręcznik papierowy.
Lekko podgrzej w mikrofalówce karmel tak, by łatwo się rozsmarowywał.
Na posypanej mąką powierzchni rozłóż ciasto francuskie i pokrój je wzdłuż na 6 równych pasków. Rozsmaruj na każdym sos karmelowy i ułóż plasterki jabłek tak, by zaczynały się od połowy plastra ciasta, nachodziły lekko na siebie i wystawały ok. 1 cm za krawędź ciasta. Następnie zagnij na jabłka wolną połówkę ciasta. Zwiń każdy pasek w zgrabny rulonik i umieść w formie do muffinek, wystającymi jabłkami do góry.
Wstaw róże do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 min., aż brzegi ładnie się zarumienią. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 min, po czym przełóż na kratkę do studzenia.
Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Porada:
Jeżeli nie posiadasz sosu karmelowego, możesz użyć kajmaku z puszki lub ulubionej konfitury.
Ciasto francuskie, karmel i jabłka - nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy. Dzięki natłuszczeniu foremek olejem Kujawskim 3 ziarna, wszystkie róże upieką się równomiernie i nie przywrą.
Przepis pochodzi z karmelowy.pl