Roladki z szynki peklowanej
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g kolorowej papryki
- 1 cebulka dymka z ładnymi łodyżkami
- 200 g serka śmietankowego
- 35 ml oleju Kujawskiego rzepakowego tłoczonego na zimno
- 250 g peklowanej szynki wieprzowej w plastrach, np. konserwowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie :
Krok 1
Jajka gotujemy na twardo, czyli przez 9 minut od momentu zagotowania wody (jajka wkładamy do zimnej wody). Następnie studzimy je i obieramy ze skorupek. Papryki w dowolnych kolorach myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Oczyszczone papryki kroimy w drobną kostkę. Ugotowane jajka i cebulę dymkę siekamy. Kilka zielonych pędów szczypiorku warto odłożyć do przewiązania roladek.
Krok 2
Dowolny serek śmietankowy mieszamy z pokrojonymi jajkami i przygotowanymi warzywami. Do farszu dolewamy olej Kujawski i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy łyżką.
Krok 3
Na każdy plasterek peklowanej szynki wykładamy po porcji nadzienia i zwijamy w roladki. Roladki przewiązujemy szczypiorkiem (nie zaciskamy go zbyt mocno, żeby nie urwać łodygi) lub spinamy wykałaczką. Roladki z szynki peklowanej podajemy od razu lub po schłodzeniu.
Liczba porcji: 3-4
Czas przygotowania: 30 minut
Okazja: śniadanie
Stopień trudności: łatwe