Roladki z szynki peklowanej

Roladki z szynki peklowanej

Zdjęcie - Roladki z szynki peklowanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g kolorowej papryki
  • 1 cebulka dymka z ładnymi łodyżkami
  • 200 g serka śmietankowego
  • 35 ml oleju Kujawskiego rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 250 g peklowanej szynki wieprzowej w plastrach, np. konserwowej
  • sól
  • pieprz

Zdjęcie - Roladki z szynki peklowanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przygotowanie :

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, czyli przez 9 minut od momentu zagotowania wody (jajka wkładamy do zimnej wody). Następnie studzimy je i obieramy ze skorupek. Papryki w dowolnych kolorach myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Oczyszczone papryki kroimy w drobną kostkę. Ugotowane jajka i cebulę dymkę siekamy. Kilka zielonych pędów szczypiorku warto odłożyć do przewiązania roladek.

Zdjęcie - Roladki z szynki peklowanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Krok 2

Dowolny serek śmietankowy mieszamy z pokrojonymi jajkami i przygotowanymi warzywami. Do farszu dolewamy olej Kujawski i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy łyżką.

Zdjęcie - Roladki z szynki peklowanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Krok 3

Na każdy plasterek peklowanej szynki wykładamy po porcji nadzienia i zwijamy w roladki. Roladki przewiązujemy szczypiorkiem (nie zaciskamy go zbyt mocno, żeby nie urwać łodygi) lub spinamy wykałaczką. Roladki z szynki peklowanej podajemy od razu lub po schłodzeniu.

Zdjęcie - Roladki z szynki peklowanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 3-4

Czas przygotowania: 30 minut

Okazja: śniadanie

Stopień trudności: łatwe

Zdjęcie - Roladki z szynki peklowanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów