Rolada z kremem tiramisu

Rolada z kremem tiramisu

Zdjęcie - Rolada z kremem tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania biszkoptu, który jest wilgotny i sprężysty, użyłam oleju Kujawskiego, który powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku spełniających rygorystyczne wymagania jakościowe 🌾

Dodatkowo ważny jest dla mnie fakt, że olej Kujawski produkowany jest z naszego polskiego rzepaku ❤️

Składniki na roladę z kremem tiramisu:

BISZKOPT:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru
  • 15 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 120 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:

  • 350 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • 20 g mleka w proszku

DODATKOWO:

  • 3 łyżki cappuccino w proszku (40 g, może być też inna kawa)
  • ciemne kakao do posypania

Zdjęcie - Rolada z kremem tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować roladę z kremem tiramisu?

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Małymi partiami wsypujemy cukier – cały czas miksując. Dodajemy pojedynczo żółtka, następnie wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy tylko do połączenia.

Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy. Całość mieszamy szpatułką.

Ciasto na biszkopt wykładamy równomiernie na dużą blachę piekarnikową i pieczemy przez ok. 17 min w temperaturze 170*C.

Po upieczeniu – jeszcze gorący biszkopt zawijamy w rulon i odstawiamy do wystudzenia.

Cappuccino zalewamy 180 ml wrzątku i odstawiamy na bok.

Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubijamy na sztywno. Dodajemy mleko w proszku i ponownie miksujemy.

Biszkopt nasączamy cappuccino, wykładamy na niego 2/3 kremu i rozprowadzamy po całości. Całość zwijamy w roladę. Pozostałym kremem dekorujemy wierzch ciasta. Posypujemy gorzkim kakao i roladę z kremem tiramisu wstawiamy do lodówki na min. 7h.

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudnosci: średnio trudny

Kategorie przepisów