Rolada z kremem tiramisu

Do przygotowania biszkoptu, który jest wilgotny i sprężysty, użyłam oleju Kujawskiego, który powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku spełniających rygorystyczne wymagania jakościowe 🌾
Dodatkowo ważny jest dla mnie fakt, że olej Kujawski produkowany jest z naszego polskiego rzepaku ❤️
Składniki na roladę z kremem tiramisu:
BISZKOPT:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 80 g drobnego cukru
- 15 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 120 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
- 350 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 30 g cukru pudru
- 20 g mleka w proszku
DODATKOWO:
- 3 łyżki cappuccino w proszku (40 g, może być też inna kawa)
- ciemne kakao do posypania
Jak przygotować roladę z kremem tiramisu?
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Małymi partiami wsypujemy cukier – cały czas miksując. Dodajemy pojedynczo żółtka, następnie wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy tylko do połączenia.
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy. Całość mieszamy szpatułką.
Ciasto na biszkopt wykładamy równomiernie na dużą blachę piekarnikową i pieczemy przez ok. 17 min w temperaturze 170*C.
Po upieczeniu – jeszcze gorący biszkopt zawijamy w rulon i odstawiamy do wystudzenia.
Cappuccino zalewamy 180 ml wrzątku i odstawiamy na bok.
Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubijamy na sztywno. Dodajemy mleko w proszku i ponownie miksujemy.
Biszkopt nasączamy cappuccino, wykładamy na niego 2/3 kremu i rozprowadzamy po całości. Całość zwijamy w roladę. Pozostałym kremem dekorujemy wierzch ciasta. Posypujemy gorzkim kakao i roladę z kremem tiramisu wstawiamy do lodówki na min. 7h.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudnosci: średnio trudny