Risotto z kurkami i dynią
Niedawno zaczęliśmy je zbierać. Nareszcie mamy kilka swoich miejsc. Nie rośnie ich tam dużo ale zawsze na obiad uzbieramy?.
Zapraszam na risotto z kurkami.
Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- szczypta szafranu (dałam bo lubimy)
- 250 gram kurek
- 1/2 dyni
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- cebula biała
- sól do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła ( dla wegetarian)
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- pieprz do smaku
- parmezan tarty ( do smaku dla wegetarian)
- 1 łyżka posiekanej natki
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Ugotować bulion z włoszczyzny ( może być z kostki dobrej jakości, polecam te z ekologicznego sklepu). Oczyścić kurki, dynię pokroić w koskę, seler w plasterki. Odstawić. W kostkę pokroić cebulę, czosnek w plasterki. Rozgrzać patelnię i na oliwie-1łyżka kilka minut smażyć kurki na koniec delikatnie je posolić. Przełożyć kurki do miski. Na tą samą patelnię 2 łyżki wlać oliwy, dodać masło i wrzucić cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion ok 250 ml, dodać szczyptę szafranu i zamieszać całość. Dusić wolno pod przykryciem ok. 17minut dolewając co kilka minut bulion. Po tym czasie dodać kurki. Wymieszać. Wyłożyć na talerz posypać natką, pieprzem i parmezanem.