Risotto z kurkami i dynią

Risotto z kurkami i dynią

Zdjęcie - Risotto z kurkami i dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Niedawno zaczęliśmy je zbierać. Nareszcie mamy kilka swoich miejsc. Nie rośnie ich tam dużo ale zawsze na obiad uzbieramy?.
Zapraszam na risotto z kurkami.

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • szczypta szafranu (dałam bo lubimy)
  • 250 gram kurek
  • 1/2 dyni
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula biała
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła ( dla wegetarian)
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • pieprz do smaku
  • parmezan tarty ( do smaku dla wegetarian)
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • pieprz czarny świeżo mielony


Przygotowanie:

Ugotować bulion z włoszczyzny ( może być z kostki dobrej jakości, polecam te z ekologicznego sklepu). Oczyścić kurki, dynię pokroić w koskę, seler w plasterki. Odstawić. W kostkę pokroić cebulę, czosnek w plasterki. Rozgrzać patelnię i na oliwie-1łyżka kilka minut smażyć kurki na koniec delikatnie je posolić. Przełożyć kurki do miski. Na tą samą patelnię 2 łyżki wlać oliwy, dodać masło i wrzucić cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion ok 250 ml, dodać szczyptę szafranu i zamieszać całość. Dusić wolno pod przykryciem ok. 17minut dolewając co kilka minut bulion. Po tym czasie dodać kurki. Wymieszać. Wyłożyć na talerz posypać natką, pieprzem i parmezanem.


Zdjęcie - Risotto z kurkami i dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów