Risotto z burakami
W ostatnim czasie na obiad coraz częściej goszczą u mnie wszelkiego rodzaju risotto.
Z mięsem, z warzywami, różnego rodzaju serami, albo takiej jak dziś – z dodatkiem buraczków.
Smakuje fenomenalnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. ciepłe danie na imprezę.
Świetnie będzie pasował do niego również kozi ser – koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* ugotowane, starte buraki – 250 g
* seler naciowy – 1 szt
* cebula czerwona – 1 szt
* ryż do risotto – 1 szkl
* czerwone , wytrawne wino – 100 ml
* bulion warzywny 250 ml
* masło – 1 łyżka
* sok z cytryny
* czosnek – 3 ząbki
* sól, pieprz
* oliwa z oliwek
* świeży koperek
* świeży parmezan
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, podsmażamy posiekaną cebulę i seler naciowy.
Wrzucamy czosnek, dodajemy ryż, przesmażamy.
Zalewamy winem i redukujemy, a następnie partiami dodajemy bulion ( grzejemy na minimalnym ogniu ).
Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Po dodaniu ostatniej chochelki dodajemy starte buraki, a na sam koniec łyżkę zimnego masła i posiekany koperek.
Podajemy gorące posypane startym parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!