Risotto z botwinką
Pyszne, kremowe risotto na lato. Z botwinką i małymi buraczkami. Ma ciekawy kolor i cudowny smak. Bardzo polecam!
P.S. Zapraszam na mojego świeżutkiego Instagrama: instagram.com/enunplato! :)
Risotto z botwinką
/około 4 porcje/
250g ryżu arboiro
2 pęczki botwinki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie cebule cukrowe
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
80g startego sera typu parmezan
1 łyżka masła
1 litr bulionu warzywnego
kilka listków pietruszki
Oczyszczamy botwinkę. Odcinamy buraczki. Obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 200 stopniach przez 2 minut. Liście botwinki wkładamy do wrzącej wody i trzymamy je garnku przez około 5 minut. Następnie siekamy je. Odstawiamy.
Cebule i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy je na oliwie. Dodajemy ryż i mieszamy. Czekamy, aż będzie szklisty. Następnie zaczynamy dolewać porcjami bulion. Wlewamy jego niewielką część, mieszamy i gotujemy do wchłonięcia płynu. Postępujemy tak dolewając bulion, aż zostanie on całkowicie wchłonięty. Buraczki wyjmujemy i kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Dodajemy je i wcześniej przygotowane liście do risotto. Mieszamy. Wsypujemy sól, pieprz i parmezan. Dodajemy masło. Ponownie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na około 5 minut. Przed podaniem możemy ozdobić danie pietruszką. Smacznego!