Risotto pomidorowo - paprykowe
Risotto, to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania ryżu we Włoszech. Każde risotto smakuje inaczej, każde inaczej wygląda. Moje risotto jest łatwe do zrobienia i już po 30 – stu minutach, będziesz się cieszyć pysznym obiadem.
Wege – risotto pomidorowo-paprykowe jest aromatyczne, kremowe i sycące.
Bardzo polecam na letni obiad, dla całej rodziny 🙂
Składniki na risotto pomidorowo-paprykowe
- 200 g ryżu Carnaroli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała papryka
- 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 2 małe pomidory
- 1 łyżkabulionu warzywnego w proszku
- 700 ml. zimnej wody
- 1 łyżka startego parmezanu
- świeżo posiekana natka pietruszki
- papryka chili na koniec łyżeczki
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- oliwa lub olej roślinny
Cebulę drobno pokrój, czosnek drobno posiekaj. Z papryki usuń skórkę i białe błonki obieraczką do warzyw, usuń też gniazdo nasienne, pokrój w drobną kostkę.
Na dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej oliwę lub olej. Dodaj cebulę i czosnek, kiedy cebulka lekko się zarumieni, dodaj ryż. Chwilę smaż ryż mieszając. Dorzuć paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie pomieszaj. Ponownie wszystko smaż mieszając, około 2 minuty.
W 700 ml. wody, dokładnie rozprowadź bulion warzywny w proszku. Bulion dodaj do ryżu z warzywami. Patelnię przykryj pokrywką, całość gotuj na bardzo małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu potrawy od czasu, do czasu. Na koniec, dodaj zioła, chili i dopraw do smaku.
Jeżeli lubisz ryż al’dente, gotuj risotto 15 minut. Po następnych 5-ciu minutach, ryż zupełnie zmięknie.
Rozłóż ryż do miseczek, posyp parmezanem i pietruszką. Od razu podawaj.
Smacznego 🙂