Risotto pomidorowo - paprykowe

Risotto pomidorowo - paprykowe

Risotto, to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania ryżu we Włoszech. Każde risotto smakuje inaczej, każde inaczej wygląda. Moje risotto jest łatwe do zrobienia i już po 30 – stu minutach, będziesz się cieszyć pysznym obiadem.

Wege – risotto pomidorowo-paprykowe jest aromatyczne, kremowe i sycące.

Bardzo polecam na letni obiad, dla całej rodziny 🙂

Zdjęcie - Risotto pomidorowo - paprykowe - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na risotto pomidorowo-paprykowe

  • 200 g ryżu Carnaroli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała papryka
  • 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 2 małe pomidory
  • 1 łyżkabulionu warzywnego w proszku 
  • 700 ml. zimnej wody
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • papryka chili na koniec łyżeczki
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej roślinny

Cebulę drobno pokrój, czosnek drobno posiekaj. Z papryki usuń skórkę i białe błonki obieraczką do warzyw, usuń też gniazdo nasienne, pokrój w drobną kostkę.

Na dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej oliwę lub olej. Dodaj cebulę i czosnek, kiedy cebulka lekko się zarumieni, dodaj ryż. Chwilę smaż ryż mieszając. Dorzuć paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie pomieszaj. Ponownie wszystko smaż mieszając, około 2 minuty.

W 700 ml. wody, dokładnie rozprowadź bulion warzywny w proszku. Bulion dodaj do ryżu z warzywami. Patelnię przykryj pokrywką, całość gotuj na bardzo małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu potrawy od czasu, do czasu. Na koniec, dodaj zioła, chili i dopraw do smaku.

Jeżeli lubisz ryż al’dente, gotuj risotto 15 minut. Po następnych 5-ciu minutach, ryż zupełnie zmięknie.

Rozłóż ryż do miseczek, posyp parmezanem i pietruszką. Od razu podawaj.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Risotto pomidorowo - paprykowe - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów