Risotto cytrynowe
To risotto to moja recepta na dobre samopoczucie! Taka miseczka pełna żółtych kremowych ziarenek z nutką cytryny potrafi rozweselić każdego nieszczęśnika. Jednak dla mnie najcudowniejsza w tej potrawie jest terapeutyczna moc jej przygotowania. Nic innego tak nie relaksuje, jak ciągłe mieszanie w garnku. Myśli w głowie same się układają, a Ty zastanawiasz się w tym czasie tylko o tym, czy to już dobry moment by dolać więcej bulionu i uśmiechasz się od ucha do ucha, patrząc jak ryż wesoło pęcznieje i nabiera pięknej żółtej barwy.
PS. Dla pełnych efektów polecam otworzyć butelkę wina już w trakcie gotowania. :D
* SKŁADNIKI na 2 porcje
- 200 g ryżu arborio
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 biała cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 50 ml białego wina
- 600-800 ml bulionu z warzyw
- kilka nitek szafranu (opcjonalnie odrobina kurkumy)
- 1 żółtko
- 1 cytryna
- 50 g parmezanu
- świeży rozmaryn
- świeżo mielony biały pieprz
* PRZYGOTOWANIE
Wstaw bulion na mały ogień tak, aby był cały czas gorący. Wrzuć nitki szafranu lub kurkumę i trzymaj garnek cały czas na ogniu.
W osobnym garnku rozgrzej masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulkę i seler. Smaż kilka minut, aż cebula się zeszkli, następnie wsyp ryż. Wymieszaj kilka razy, aby się zagrzał i wlej wino. Poczekaj aż odparuje, zmniejsz ogień do minimum i zacznij dolewać powoli bulion. Na początek 1 chochla wystarczy. Mieszaj cały czas, czekając aż bulion wniknie w ryż i wlej kolejną chochlę. Ten proces powolnego dolewania i mieszania powinien zająć Tobie około 20 minut. Gdy ryż będzie już al dente, do miseczki wbij żółtko i roztrzep je z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, startym parmezanem, białym pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Mieszankę wymieszaj szybko z ryżem, a risotto natychmiast podawaj. Ciesz się słoneczną potrawą. Najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina. ;) *