Risotto buraczane z kaszy perłowej
Ajj, jak dawno nie było tutaj żadnego risotto ani pęczotto! Pora nadrobić zaległości!
Dziś mam dla Was przepis inspirowany przepisem Jacka Monroe z książki pt. ” Kuchnia antyrakowa „, którą otrzymałam w prezencie od wydawnictwa Publicat.
Jack Monroe mówi: ” Uwielbiam risotto. To uczta zarówno dla oczu, jak i dla podniebienia ” – ma rację!
Takie risotto z dodatkiem buraczków nie tylko pięknie wygląda, ale i smakuje fenomenalnie!
Jest świetnym pomysłem zarówno na zdrowy, smaczny obiad, jak i kolację na ciepło.
Proponowany przez Jacka Monroe groszek zastąpiłam kiełkami lucerny, które w ostatnim czasie coraz częściej goszczą na moim talerzu.
Koniecznie spróbujcie!
No a potem dajcie znać jak smakowało!
SKŁADNIKI:
* ugotowane buraki – 250 g
* bulion warzywny – 500 ml
* masło – 1 łyżka
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* kasza perłowa – 150 g
* kiełki lucerny
* sól pieprz, sok z cytryny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy.
Wsypujemy wypłukaną wcześniej kaszę, przesmażamy, zalewamy bulionem i na bardzo wolnym ogniu gotujemy.
Po ok. 15 minutach dodajemy bardzo drobno posiekane buraczki i na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas gotujemy ok. 25 minut ( aż kasza będzie miękka i pulchna ).
Doprawiamy do smaku solą, pieporzem i odrobina soku z cytryny.
Podajemy gorące ze świeżymi kiełkami.
Smacznego!