Risotto buraczane z kaszy perłowej

Risotto buraczane z kaszy perłowej
Zdjęcie - RISOTTO BURACZANE Z KASZY PERŁOWEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ajj, jak dawno nie było tutaj żadnego risotto ani pęczotto! Pora nadrobić zaległości!

Dziś mam dla Was przepis inspirowany przepisem Jacka Monroe z książki pt. ” Kuchnia antyrakowa „, którą otrzymałam w prezencie od wydawnictwa Publicat.

Jack Monroe mówi: ” Uwielbiam risotto. To uczta zarówno dla oczu, jak i dla podniebienia ” – ma rację!

Takie risotto z dodatkiem buraczków nie tylko pięknie wygląda, ale i smakuje fenomenalnie!

Jest świetnym pomysłem zarówno na zdrowy, smaczny obiad, jak i kolację na ciepło.

Proponowany przez Jacka Monroe groszek zastąpiłam kiełkami lucerny, które w ostatnim czasie coraz częściej goszczą na moim talerzu.

Koniecznie spróbujcie!

No a potem dajcie znać jak smakowało!

Zdjęcie - RISOTTO BURACZANE Z KASZY PERŁOWEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* ugotowane buraki – 250 g
* bulion warzywny – 500 ml
* masło – 1 łyżka
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* kasza perłowa – 150 g
* kiełki lucerny
* sól pieprz, sok z cytryny

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy.

Wsypujemy wypłukaną wcześniej kaszę, przesmażamy, zalewamy bulionem i na bardzo wolnym ogniu gotujemy.

Po ok. 15 minutach dodajemy bardzo drobno posiekane buraczki i na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas gotujemy ok. 25 minut ( aż kasza będzie miękka i pulchna ).

Doprawiamy do smaku solą, pieporzem i odrobina soku z cytryny.

Podajemy gorące ze świeżymi kiełkami.

Smacznego!

Zdjęcie - RISOTTO BURACZANE Z KASZY PERŁOWEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów