rewelacja

Za ten przepis powinnam dostać medal!

W tej wersji szpinak ma słodkawy smak z lekką nutką czosnku. Nieśmiało powiem, że cebularze z Kazimierza zostają w tyle przy moim szpinaku:)))) Jeśli znacie lepszy przepis na szpinak to pisać. Z chęcią sprawdzę coś innego. Czy będzie tak dobry jak mój?:))))))sie zrobi, sie zje, sie zobaczy hahahaha

Szpinak w cieście francuskim

40 dag szpinaku mrożonego

3 duże cebule

3/4 ząki czosnku

sól, pieprz

olej

mrożone ciasto francuskie

1 jajko

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać szpinak. Doprawić przyprawami i smażyć aż wyparuje nadmiar wody.

Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić w paski i delikatnie rozwałkować. Ciasto dzielić na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta, nanieść gotową, przestudzoną masę szpinakową. Łączyć boki, tak aby szpinak podczas pieczenia nie wypłynął. Jajko rozbić i smarować pędzelkiem każdy "szpinakowiec". Po upieczeniu, ciasto będzie miało złoty i lśniący kolor.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temp 165 st. około13/15 minut.

Można jeść na zimno i ciepło. Wyśmienicie smakuje do zupy cebulowej, czosnkowej a nawet ogórkowej.

Przed upieczeniem:

 

 

i już gotowe pyszności:

Przepisy z tych kategorii

Pasta z pieczonego czosnku - idealna na kanapki

Pasta z pieczonego czosnku - i…

food² food²
Food Square

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krem z zielonych warzyw i konopi

Krem z zielonych warzyw i kono…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenny z cebulą
1

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Placki z kiszonej kapusty

Placki z kiszonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami

Sałatka z tuńczykiem, awokado…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Śledzie z pieczoną papryką i fetą
1

Śledzie z pieczoną papryką i f…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śledzie z porem i jabłkiem
1

Śledzie z porem i jabłkiem

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Nadziewane muszle - przystawka Sylwester 2019
2

Nadziewane muszle - przystawka…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kruche babeczki z pastą serowo-brokułową

Kruche babeczki z pastą serowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
2

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem

Koreczki z buraka i sera pleśn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim