Ravioli z masłem szałwiowym
Klasyczne włoskie pierożki, faszerowane ricottą i szpinakiem okraszone przepysznym masłem szałwiowym. Choć dostępne są w każdym supermarkecie z różnymi farszami, to własnoręczne przygotowanie daje efekt niepowtarzalny. Szczególnie szlachetne i wyrafinowane będą na pewno swieżo przygotowane.
Główną zaletą Ravioli jest bardzo cienkie ciasto i zawsze należy do mąki pszennej dodać semolinę, wówczas będą to prawdziwe włoskie pierożki. Zapraszam !
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g semoliny
- 4 jaja
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy extra virgin
Składniki na farsz:
- 250 g sera ricotty
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 jajo
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
Składniki na maslo szałwiowe:
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej szałwii
- 40 g parmezanu
Wykonanie:
- Jeśli mamy swieżą ricottę, to należy przepuścić przez praskę, jeśli z wiaderka, odcisnąć nadmiar wody.
- Dodać ugotowany i drobno posiekany szpinak, roztarty ząbek czosnku oraz sól i pieprz.
- Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
- Do mąki dodać semolinę, sól i wymieszać.
- Zrobić wgłębienie i wbić jaja, wymieszać z niewielką iloscią mąki, następnie dodać oliwę.
- Wyrobić ciasto przez 5 minut, po czym przykryć sciereczką i odstawić na 30 minut.
- Cienko rozwałkować i połowę ciasta wyłożyć kuleczkami farszu /ok. 1 łyżeczki płaskiej/, przykryć drugą połową ciasta.
- Poprzyciskać wierzchni placek dookoła każdej porcji farszu, następnie przeciąć o większej średnicy wykrawaczką. Można końce jeszcze dokładnie zlepić widelcem.
- Gotować w lekko osolonej wodzie przez 2 -3 minuty w zależności od grubości ciasta.
- Na patelni rozpuścić 50 g masła dodać pokrojone dwa ząbki czosnku, nie dopuścić do zarumienienia i usunąć.
- Dodać kilka listków świeżej szałwii i krótko przysmażyć.
- Podawać okraszone masłem szałwiowym i posypane startym parmezanem.
Smacznego ?
na podstawie oryginalnego przepisu kuchni włoskiej.