Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe
Zdjęcie - Racuchy drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 500 g mąki pszennej
  • 375 ml mleka
  • 14 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Przygotowanie

Mąkę, drożdże, cukier i sól mieszamy ze sobą. Dolewamy ciepłe mleko oraz żółtka i mieszamy całość za pomocą miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta. Jeśli nie dysponujemy takim mikserem, wyrabiamy ciasto na blacie, podsypując mąką (ciasto jest dość kleiste). Niezależnie od tego, czy wyrabiamy ciasto ręcznie czy mikserem, musi być wyrabiane przez kilka minut.


Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski. Za pomocą dwóch łyżek przekładamy porcje ciasta do gorącego oleju (maksymalnie po 4 porcje na raz) i obracamy co jakiś czas. Placki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.


Podajemy z domową frużeliną, dżemem lub cukrem pudrem.


Porada:

Temperatura oleju do smażenia nie może być zbyt wysoka. Racuchy smażymy powoli, inaczej będą surowe w środku, a spieczone na zewnątrz.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów