Pudding chia z mlekiem kokosowym i burakami

Pudding chia z mlekiem kokosowym i burakami

Ten deser to efekt mojej wielkiej miłości do pieczonych buraczków!

Zdjęcie - Pudding chia z mlekiem kokosowym i burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pudding chia z mlekiem kokosowym i burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wprost uwielbiam ich intensywny, słodki, skondensowany słodki smak, który sprawdza się jako wytrawny dodatek lub składnik deserów (np. czekoladowego ciasta).

Zdjęcie - Pudding chia z mlekiem kokosowym i burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pudding chia z mlekiem kokosowym i burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji otrzymacie 3 porcje deseru. Polecam podać do niego kwaskowate owoce np. porzeczki lub maliny, dobrze zrównoważą smak.

Zdjęcie - Pudding chia z mlekiem kokosowym i burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pudding chia z mlekiem kokosowym i burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pudding chia z mlekiem kokosowym i burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Buraka (ze skórką) owiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w temp. 200 oC (ok.1-2 godzin). Ostudź, obierz i pokrój w kostkę.

Buraka zmiksuj z mleczkiem kokosowym, wodą, sokiem z cytryny, szczyptą soli i syropem klonowym oraz wanilią na gładki płyn. Dodaj nasionka chia i mieszaj trzepaczką przez ok. minutę.

Pudding przelej do miseczek i wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Podawaj ze świeżymi owocami.

Kategorie przepisów