Pudding chia z mlekiem kokosowym i burakami
Ten deser to efekt mojej wielkiej miłości do pieczonych buraczków!
Wprost uwielbiam ich intensywny, słodki, skondensowany słodki smak, który sprawdza się jako wytrawny dodatek lub składnik deserów (np. czekoladowego ciasta).
Z podanych proporcji otrzymacie 3 porcje deseru. Polecam podać do niego kwaskowate owoce np. porzeczki lub maliny, dobrze zrównoważą smak.
Składniki- mleko kokosowe - 200 ml
- syrop klonowy - 2 łyżki
- burak - 1 mała sztuka, upieczony
- woda - 50 ml
- nasiona chia - 3 łyżki
- sok z cytryny - 3 łyżeczki, do smaku
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
Buraka (ze skórką) owiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w temp. 200 oC (ok.1-2 godzin). Ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
Buraka zmiksuj z mleczkiem kokosowym, wodą, sokiem z cytryny, szczyptą soli i syropem klonowym oraz wanilią na gładki płyn. Dodaj nasionka chia i mieszaj trzepaczką przez ok. minutę.
Pudding przelej do miseczek i wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Podawaj ze świeżymi owocami.