Pucharek z "tiramisu"

Pucharek z "tiramisu"

W każdym przypadku,kiedy robimy tiramisu,najważniejsza sprawą jest krem,robi sie go na wiele sposobów,w tym wypadku,kiedy podajemy w pucharku,musi byc lekki,kremowy ,taki jest wlasnie ten ,ktory zrobilam do mojego deseru.

Deser jest delikatny ,praktycznie nie czujemy że zjedlismy,pozostaje wspanialy smak i chęć zjedzenia nastepnego...mo basta!!!!

Zapraszam!

Zdjęcie - Pucharek z "tiramisu" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pucharek z "tiramisu" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pucharek z "tiramisu"

Przepis na 6 pucharkow

.12 podluznych biszkoptow

.200 ml smietany kremowki

.1/2 szklanki cukru pudru

.2 jajka ( duze )

.1 lyzka rumu + 1 lyzka

.1 lyzka kakao

.1 lyzka kawy rozpuszczalnej

.2 lyzki cukru krysztalu

.1 szklanka lodowatej wody

Wykonanie:

-kawe rozpuszczamy w 3 lyzkach wrzatku,dodajemy zimna wode i 1 lyzke rumu

-jajka parzymy we wrzatku przez 1 min- studzimy chwilke

-cale jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel ( musi byc jasny puch ) na koniec dodajemy 1 lyzke rumu

-smietane ubijamy w innej misce z dodatkiem cukru pudru

-do smietany powoli dodajemy ubite jajka ,mieszamy delikatnie lyzka

-do przygotowanego pucharka wykladamy 1 lyzke kremu

-biszkopt przerywamy na pol,maczamy w ponczu i ukladamy na kremie

-na biszkopt wykladamy ponownie niewielka ilosc kremu

-calosc posypujemy przesianym kakao

-ponownie ukladamy namoczone biszkopty,potem krem i kakao

Pucharki wedruja najlepiej na cala noc do lodowki,podajemy dobrze schlodzone

Smacznego!

 

Kategorie przepisów