Przytulone bułeczki ze szpinakiem
Dzisiaj będziemy przytulać! Bułeczki ze szpinakiem, żurawiną, orzechami włoskimi i ciągnącą się mozzarellą.
Przytulone bułeczki ze szpinakiem
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant*
- 280 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
Farsz:
- 300 g świeżego szpinaku baby
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 50 ml śmietanki kremówki
- łyżeczka miodu
- łyżka soku cytryny
- 100 g suszonej żurawiny i posiekanych orzechów włoskich
- sól, pieprz
- 100 g ulubionego sera (u mnie tarta mozzarella i pecorino)
Wierzch:
- białko
- 2 łyżki sezamu
- łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki tartej mozzarelli (opcjonalnie)
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem (ok. 5 minut), aż osiągniemy formę elastycznej kuli.
- Przykrywamy ją ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
- Umyte listki szpinaku wrzucamy partiami na głęboką patelnię, podgrzewamy aż szpinak się skurczy i puści wodę. Odlewamy sok z patelni i dodajemy masło z posiekanym drobno czosnkiem i chilli. Podsmażamy 2 minuty, wlewamy kremówkę, dodajemy miód, sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Dorzucamy posiekane orzechy włoskie oraz żurawiną i jeszcze krótko podgrzewamy. Studzimy, dodajemy tarty ser.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 17 części. Na środku każdego placka kładziemy łyżkę farszu, zbieramy boki ciasta ku środkowi formując krągłą bułeczkę.
- Formę do tarty (średnica 24 cm) smarujemy oliwą. Bułeczki układamy ciasno w formie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzewamy góra-dół do temperatury 190 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy sezamem i oregano.
- Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie możemy je dodatkowo posypać serem i piec jeszcze 5 minut, aż będą rumiane.
*W przypadku świeżych drożdży rozkruszamy 14 g, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewamy jakieś 30 ml letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie aktywny. Dodajemy go do ciasta razem z pozostałymi składnikami (odejmujemy 30 ml mleka z proporcji ciasta).