Przytulone bułeczki ze szpinakiem

Dzisiaj będziemy przytulać! Bułeczki ze szpinakiem, żurawiną, orzechami włoskimi i ciągnącą się mozzarellą.

Przytulone bułeczki ze szpinakiem

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant*
  • 280 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli

Farsz:

  • 300 g świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku cytryny
  • 100 g suszonej żurawiny i posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • 100 g ulubionego sera (u mnie tarta mozzarella i pecorino)

Wierzch:

  • białko
  • 2 łyżki sezamu
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki tartej mozzarelli (opcjonalnie)
  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem (ok. 5 minut), aż osiągniemy formę elastycznej kuli.
  2. Przykrywamy ją ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Umyte listki szpinaku wrzucamy partiami na głęboką patelnię, podgrzewamy aż szpinak się skurczy i puści wodę. Odlewamy sok z patelni i dodajemy masło z posiekanym drobno czosnkiem i chilli. Podsmażamy 2 minuty, wlewamy kremówkę, dodajemy miód, sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Dorzucamy posiekane orzechy włoskie oraz żurawiną i jeszcze krótko podgrzewamy. Studzimy, dodajemy tarty ser.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 17 części. Na środku każdego placka kładziemy łyżkę farszu, zbieramy boki ciasta ku środkowi formując krągłą bułeczkę.
  6. Formę do tarty (średnica 24 cm) smarujemy oliwą. Bułeczki układamy ciasno w formie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
  7. Piekarnik rozgrzewamy góra-dół do temperatury 190 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy sezamem i oregano.
  8. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie możemy je dodatkowo posypać serem i piec jeszcze 5 minut, aż będą rumiane.
Wskazówki

*W przypadku świeżych drożdży rozkruszamy 14 g, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewamy jakieś 30 ml letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie aktywny. Dodajemy go do ciasta razem z pozostałymi składnikami (odejmujemy 30 ml mleka z proporcji ciasta).

Zdjęcie - Przytulone bułeczki ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy