Proste ciasto orkiszowe ze śliwkami

Jeżeli lubisz zapiekane śliwki i szukasz receptury na prosty deser, ten przepis jest dla Ciebie. To proste ciasto, zrobisz z łatwo dostępnych składników. Zamiast śliwek, można wykorzystać nektarynki, truskawki lub brzoskwinie.

Ciasto pięknie pachnie pieczonymi śliwkami i migdałami, a smakuje wybornie, polecam do jesiennej herbaty z miodem i cytryną 🙂

Zdjęcie - Proste ciasto orkiszowe ze śliwkami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proste ciasto orkiszowe ze śliwkami

Składniki na proste ciasto orkiszowe ze śliwkami / tortownica śr. 22 cm.
  • 120 g mąki pszennej orkiszowej
  • 80 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 duże jaja
  •  80 g cukru
  • 4 pełne łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
  • garść płatków migdałowych
  • około 600 g śliwek

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Śliwki umyj, przekrój na dwie połowy, usuń pestkę.

Miękkie masło, ucieraj z cukrem na puszysty krem. Dodaj jajko, ucieraj do połączenia. Dodaj kolejne jajko, nadal ucieraj.

Dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, pomieszaj składniki.

Na koniec dodaj jogurt, połącz składniki. Ciasto będzie dość gęste i lepiące.

Dno tortownicy o średnicy 22 – 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto daj do tortownicy, łyżką wyrównaj powierzchnię, boki ciasta mogą mogą zostać nieco wyższe.

Na ciasto wyłóż śliwki skórką do dołu, całość równomiernie posyp płatkami migdałowymi.

Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni, około 40 minut, do delikatnego zrumienienia.

Gotowe ciasto, można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Proste ciasto orkiszowe ze śliwkami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proste ciasto orkiszowe ze śliwkami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy