Prosta ryba po grecku
Przed Wami przepis na tak zwaną klasykę, czyli idealne danie na świąteczny stół. My uwielbiamy to danie, a u Was jak jest?
Do smażenia ryby i warzyw wybieram zawsze rzepakowy olej Kujawski. Olej ten tłoczony jest z polskiego rzepaku, a co za tym idzie Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.
Składniki na prostą rybę po grecku:
- 600 g mintaja
- sól, pieprz, oregano
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3-4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 cebula
- 3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1/3 selera
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 200 ml wody
Jak zrobić prostą rybę po grecku?
Surową rybę kroimy na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy i posypujemy oregano. Obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy rybę. Ściągamy z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i selera – wszystko razem przez chwilę smażmy.
Dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
W przygotowanym płaskim naczyniu układamy warstwowo składniki na prostą rybę po grecku: na spód dajemy ugotowane warzywa, na to układamy usmażoną rybę i przykrywamy warstwą z warzywami.
Prosta ryba z warzywami jest gotowa, aczkolwiek warto odstawić ją na kilka godzin, aby warstwy się “przegryzły”.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: prosty przepis