Prosta ryba po grecku

Prosta ryba po grecku

Zdjęcie - Prosta ryba po grecku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed Wami przepis na tak zwaną klasykę, czyli idealne danie na świąteczny stół. My uwielbiamy to danie, a u Was jak jest?

Do smażenia ryby i warzyw wybieram zawsze rzepakowy olej Kujawski. Olej ten tłoczony jest z polskiego rzepaku, a co za tym idzie Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.

Składniki na prostą rybę po grecku:

  • 600 g mintaja
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 cebula
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody

Zdjęcie - Prosta ryba po grecku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak zrobić prostą rybę po grecku?

Surową rybę kroimy na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy i posypujemy oregano. Obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy rybę. Ściągamy z patelni.

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i selera – wszystko razem przez chwilę smażmy.

Dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

W przygotowanym płaskim naczyniu układamy warstwowo składniki na prostą rybę po grecku: na spód dajemy ugotowane warzywa, na to układamy usmażoną rybę i przykrywamy warstwą z warzywami.

Prosta ryba z warzywami jest gotowa, aczkolwiek warto odstawić ją na kilka godzin, aby warstwy się “przegryzły”.

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów