Precelki z rozmarynem
Rzadko kupuję ciasteczka i drobne wypieki. Lubię piec je sama, a odkąd prowadzę bloga robię to z podwójną przyjemnością. Precelki, które dzisiaj przygotowałam będą smaczną przekąską dla dorosłych i dzieci. Są bardzo łatwe do przygotowania, ciasto jest plastyczne i dobrze się na nim pracuje. W wersji na słono można dodać sezam, mak lub rozmaryn. W wersji słodkiej warto posypać je brązowym cukrem, a do ciasta dodatkowo dodać cukier waniliowy:)
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 3 dkg drożdży
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
Do posmarowania precelków przygotowałam sezam, jajko i łyżkę mleka.
- Drożdże rozcieram z cukrem i śmietaną.
- W dłoniach rozcieram mąkę z masłem, dodaję śmietanę z drożdżami i resztę składników. Wyrabiam elastyczne ciasto.
- Ciasto owijam folią i daję do lodówki na pół godziny.
- Odrywam z ciasta małe kawałki, palcami formuję cieniutkie wałeczki i zawijam na kształt precelka.
- Precelki smaruję jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypuję sezamem.
- Piekę ok.15 min. w temp.180 stopni. Smacznego!!!
Inne
Komentarze: 3
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
E-mail *
Witryna internetowa
TranslationEnglishDeutschEspañolРусскийPolskiNajnowsze wpisy Precelki z rozmarynem 12 marca 2014Komentarze: 3 Surówka z białą rzodkwią 11 marca 2014Komentarze: 23 Babka migdałowa 9 marca 2014Komentarze: 28 Dorsz z bazyliowym pesto 6 marca 2014Komentarze: 20 Zupa-krem z cebuli 5 marca 2014Komentarze: 14Popular Posts
- Sałatka z paluszkami surimi
- Lazania
- Kurczak w papierze
- Faworki
- Ciasteczka owsiane
- Babeczki kokosowe
- Makaron ze szpinakiem
- Dorsz z bazyliowym pesto
- Babka siostry Anastazji
- Bułeczki maślane
Kategorie
- Babki i muffiny (11)
- Ciasta i ciasteczka kruche (13)
- Ciasta ucierane (13)
- Ciasta z biszkoptem (10)
- Ciasta z owocami (15)
- Ciasta z serem i serniki (5)
- Co na obiad ? (54)
- Dania z warzywami i jarskie (25)
- Desery (17)
- Do chleba (11)
- Kuchnia staropolska (15)
- Kuchnia włoska (15)
- Kurczak, indyk, kaczka (26)
- Makarony (8)
- Mięso wieprzowe (12)
- Na drożdżach (16)
- Pieczywo, pizze i tortille (9)
- Przetwory (7)
- Ryby (7)
- Sałatki i surówki (13)
- Wigilia i Boże Narodzenie (12)
- Z kociołka (19)
Tagiananas borówki Brukselka cebula cynamon czekolada dynia groszek zielony gruszki jabłka jogurt kakao kasza manna kukurydza maka razowa marcepan marchew mascarpone maślanka Migdały miód mleko mleko skondensowane nasiona ogórek Orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie owoce leśne papryka pestki dyni pieczarki pomidory por płatki owsiane ryż seler ser mielony sezam szpinak truskawki wanilia wiórki kokosowe śliwki żurawina
Piękne ,idealny kształt , dobra ręka.
Wyglądają przepysznie i jakie równiutkie:))Pozdrawiam serdecznie:))
renia ostatnio opublikował…„Czym dla ptaka są skrzydła, tym dla człowieka jest przyjaźń: unosi go ponad proch ziemi. ” Zenta Maurina Raudive
Wyglądają tak apetycznie :-) Pozdrawiam :-)
Ela ostatnio opublikował…Kolory w zimowej scenerii