Powidła śliwkowe bez cukru

Powidła śliwkowe bez cukru


Zdjęcie - Powidła śliwkowe bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
5 kg śliwek węgierek
pół łyżeczki skórki z pomarańczy
duży gar

Zdjęcie - Powidła śliwkowe bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wymyć i wypestkować owoce. Zagotować a następnie zmniejszyć palnik na mały i smażyć powidła ok 2 godz. Wyłączamy i pozostawiamy je do ostygnięcia do następnego dnia.
Drugiego dnia śliwki smażymy na małym ogniu, do momentu odparowania wody i uzyskania konsystencji dość gęstych powideł. Dodajemy skórkę z pomarańczy i dalej smażymy. Uwaga łatwo się przypalają, więc często mieszamy.

Zdjęcie - Powidła śliwkowe bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gorące powidła przekładamy do przygotowanych, czystych i wyparzonych słoików.

Zdjęcie - Powidła śliwkowe bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Słoiczki z powidłami umieszczamy w garnku z wodą na ściereczce (po włożeniu słoików woda musi sięgać 3/4 ich wysokości). Słoiki nie mogą się stykać w garnku. Wodę doprowadzamy do wrzenia a następnie na małym ogniu gotujemy przez ok 10 minut.
Słoiki wyciągamy ostrożnie, aby się nie poparzyć ściereczką z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Zdjęcie - Powidła śliwkowe bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów