Pomidorowy pasztet sojowy
- Wynik: 10+120
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 2h 00 min
Absolutnie wspaniały błyskawiczny pasztet czy raczej pasta z soi. W smaku przypomina dostępny w sklepach pasztecik znanej marki o wątpliwym składzie a tutaj nie dość, że to jest pyszne to jeszcze wiemy co włożyliśmy do blendera:)
Źródło: Trufla- same dobre rzeczy
Składniki- ziarna soi - 250 g
- tymianek - 1 szczypta
- kminek - 1 szczypta
- liść laurowy - 1 szt.
- ziele angielskie - 1 ziarenka
- curry w proszku - 1 łyżeczka
- oregano - 1 szczypta
- majeranek - 1/2 łyżeczki
- marchewka - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- pieprz cayenne - do smaku
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
- olej - do smażenia
Soję namoczyć w dużej ilości wody, najlepiej na noc. Rano odlać nocna wodę, ponownie zalać dużą ilością wody, dorzucić tymianek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, curry, oregano, majeranek i gotować ok. 2 godziny. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Do soi, pod koniec gotowania dodać marchewkę i gotować razem do miękkości. Wyjąć liść i ziele i resztę odcedzić. Wodę z soi warto zachować.
Odsączoną soję przełożyć do blendera, dodać łyżkę oleju, podsmażoną cebulę, świeżo mielony pieprz do smaku, pieprz cayenne, curry, sól i koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Wszystko razem zmiksować, stopniowo dodając wodę z gotowania soi. Miksować, aż masa będzie gładka, W razie potrzeby przyprawić do smaku. Przełożyć do szklanego naczynia i przechowywać w lodówce.
Smacznego:)