Pomarańczowy mus jaglany

Pomarańczowy mus jaglany

Ugotowana kasza jaglana, zmiksowana na kremowy mus z dodatkiem szczypty cynamonu i sokiem pomarańczowym. Tak oto powstał pyszny jaglany krem, do którego dodałam karmelizowaną marchewkę. Nieco pracochłonne, ale przepyszne. Zamiast karmelizowanej marchewki możecie dodać ulubione bakalie.
Porcja dla 2 osób
Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • szklanka mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta cynamonu,
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 6 małych plasterków marchewki,
  • łyżka masła,
  • łyżka miodu

Przygotowanie:
Marchewkę należy umyć, wyszorować i pokroić w plasterki. Na małej patelni rozpuścić masło, dodać plasterki marchewki i miód. Wymieszać i podlać 5 łyżkami wody. Dusić 15 min. Gdy marchewka będzie miękka odparować z nadmiaru wody.
Kaszę wsypać do niewielkiego garnka, wypłukać 2 razy w gorącej wodzie, aby usunąć gorzki smak. Następnie umytą kaszę zalać mlekiem, dodać cukier i gotować 20 min na małym ogniu. Oczywiście pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu. Do ugotowanej kaszy dolać sok pomarańczowy, szczyptę cynamonu i zmiksować na gładki mus. Mus jaglany przełożyć do 2 kokilek lub miseczek. Udekorować karmelizowaną marchewką oraz posypać wiórkami kokosowymi.
Zdjęcie - Pomarańczowy mus jaglany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów