Pomarańczowy budyń jaglany
Pomarańczowy budyń z kaszy jaglanej wg Dominiki Wójciak, kusił mnie na jej instagramie od dawna. Wszyscy tak bardzo go zachwalali, że w końcu uległam i ja. I muszę powiedzieć, że już rozumiem, skąd brały się te zachwyty. Budyń wyszedł naprawdę smaczny. Muszę jedynie popracować trochę nad jego konsystencją, bo był wg mnie trochę za rzadki. Na smak nie miało to jednak żadnego wpływu ?
Składniki (2-4 porcje):
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki tłustego mleka kokosowego (lub szklanka mleka i szklanka wody)
- pół łyżeczki soli
- pomarańcza
- miód lub syrop klonowy (ilość do smaku)
- do podania: owoce, bakalie
Wykonanie:
Kaszę zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia najlepiej na 8h. Namoczoną kaszę dokładnie przepłukać. Przełożyć ją do garnka, zalać mlekiem i dodać sól. Zagotować, a następnie gotować pod przykryciem ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, by kasza nie przywarła do dna. Gorącą kaszę zmiksować blenderem o dużej mocy z obraną pomarańczą oraz miodem na jednolity krem. Można zjeść od razu na ciepło lub przechowywać w lodówce do 3 dni. Podawać np. z owocami. Smacznego ?