Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym

Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym
Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g polędwiczki wieprzowej (1 szt.)
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • 200 g małych brązowych pieczarek
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 100 ml śmietany 22%
  • 50 g boczku wędzonego w plastrach
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku w plasterkach
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • biały pieprz
na marynatę:
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • biały pieprz
Przygotowanie

Polędwiczki oczyść z błon, pokrój na kawałki o szerokości 2 cm, rozbij tłuczkiem do mięsa na płaty 0,5 cm, skrop marynatą i odstaw na 10 min.


Pieczarki oczyść i pokrój na ćwiartki.

Na każdy kawałek mięsa połóż gałązkę rozmarynu, zroluj i zawiń w plaster boczku. Zrumień z obu stron na Kujawskim 3 ziarna, zdejmij z patelni.


Na tłuszczu po polędwiczkach zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, ćwiartki pieczarek i czosnek. Dodaj wino, duś na małym ogniu przez 5 min. Dodaj śmietanę, serek i sos sojowy. Całość gotuj do rozpuszczenia się sera.


Do sosu przełóż polędwiczki i duś na średnim ogniu przez 8 min.


Delikatne mięso zamarynowane, a później usmażone na Kujawskim 3 ziarna - zdrowym oleju zawierającym kwasy omega-3 i wit. E i K, pachnące rozmarynem, tymiankiem i wędzonką, otulone aksamitnym sosem z aromatycznymi pieczarkami.



Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com

Kategorie przepisów