Podwójnie czekoladowe muffinki

Podwójnie czekoladowe muffinki
Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 150 g cukru
  • 130 ml gorącej wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Przygotowanie

Czekoladę łamiemy na kawałki, razem z kakao zalewamy wrzątkiem, mieszamy dokładnie i wstawiamy do zamrażalnika na 5 min. Po tym czasie wyjmujemy, mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 5 minut.


Jaja ubijamy z cukrem, octem i olejem Kujawskim. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę sól, sodę i proszek do pieczenia.


Wystudzoną czekoladę łączymy z masą jajeczną, a następnie z suchymi składnikami z drugiego naczynia.


Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w 180°C przez 20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.


Porada:

Masy na muffiny nie należy mieszać zbyt dokładnie, jedynie do połączenia się składników. Dzięki temu muffiny będą puszyste. Dodatkowo do ciasta dodajemy ocet winny, żeby reakcja spulchniania była gwałtowniejsza. Ocet możemy zastąpić też sokiem z cytryny.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów