Płatki jaglane z owocami
Płatki jaglane to idealny pomysł na zdrowe śniadanko. Pozyskuje się je z obłuskanego ziarna, dzięki temu nie tracą swoich właściwości odżywczych i zachowują cenne składniki znajdujące się w wewnętrznej warstwie ziarna. Po trzech minutach gotowania otrzymamy gotową jaglaną papkę, ja dodałam owoce kiwi, orzechy pistacjowe i zarodki pszenne….pyszne śniadanko. Ale UWAGA owoce kiwi zawierają enzym, który rozkłada białko. Jeżeli deser lub koktajl z kiwi i mlekiem, nie zostanie podany natychmiast po przygotowaniu, będzie miał gorzki smak. Przekonałam się o tym parę lat temu, kiedy zrobiłam super-deser, na super-imprezie, dla super-gości. Deser miał w swoim składzie owoce kiwi, bitą śmietanę i chwilę czekał, na swoją wielką chwilę w lodówce. Do dzisiaj nie wiem co było bardziej gorzkie deser, czy miny gości :-)
Składniki na 2 porcje
- 450 mi mleka lub wody
- 60 g błyskawicznych płatków jaglanych
- 3 owoce kiwi obrane i pokrojone na kawałki
- garść posiekanych orzechów pistacjowych
- 2 łyżki zarodków pszennych
- pestki granatu do dekoracji
- łyżka miodu
- sól
Płatki