Płatki jaglane z owocami

Płatki jaglane z owocami
Płatki jaglane to idealny pomysł na zdrowe śniadanko. Pozyskuje się je z obłuskanego ziarna, dzięki temu nie tracą swoich właściwości odżywczych i zachowują cenne składniki znajdujące się w wewnętrznej warstwie ziarna. Po trzech minutach gotowania otrzymamy gotową jaglaną papkę, ja dodałam owoce kiwi, orzechy pistacjowe i zarodki pszenne….pyszne śniadanko. Ale UWAGA owoce kiwi zawierają enzym, który rozkłada białko. Jeżeli deser lub koktajl z kiwi i mlekiem, nie zostanie podany natychmiast po przygotowaniu, będzie miał gorzki smak. Przekonałam się o tym parę lat temu, kiedy zrobiłam super-deser, na super-imprezie, dla super-gości. Deser miał w swoim składzie owoce kiwi, bitą śmietanę i chwilę czekał, na swoją wielką chwilę w lodówce. Do dzisiaj nie wiem co było bardziej gorzkie deser, czy miny gości :-)

Zdjęcie - Płatki jaglane z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 porcje
  • 450 mi mleka lub wody
  • 60 g błyskawicznych płatków jaglanych
  • 3 owoce kiwi obrane i pokrojone na kawałki
  • garść posiekanych orzechów pistacjowych
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • pestki granatu do dekoracji
  • łyżka miodu
  • sól
Płatki gotuję w posolonej wodzie lub mleku ok.3 min, dodaję miód, całość mieszam. Kleik jaglany nakładam do pucharków, przekładam owocami kiwi. Deser dekoruję zarodkami pszennymi, pestkami granatu, orzechami. Natychmiast podaję. Smacznego :-)

Zdjęcie - Płatki jaglane z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Płatki jaglane z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Płatki

Kategorie przepisów