Placuszki z cukinii
Sezon na cukinię w pełni z czego bardzo się cieszymy, bo lubimy akurat to warzywo. Ja mam dziś dla Was przepis na placuszki z cukinii. Są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis, to idealny pomysł na obiad. Możemy podać je też z ulubionym sosem np. czosnkowym.
Składniki na placuszki z cukinii:
około 20 placuszków:
- 1 cukinia około 500 g
- 1 czerwona cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 jajka L
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 10 łyżek mąki pszennej
- 3-4 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie placuszków z cukinii:
1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do większej miski. Cukinię myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy na około 15 minut.
2. Po tym czasie cukinię mocno i dość dokładnie odciskamy dłońmi. Dodajemy do cebuli. Czosnek obieramy i wrzucamy do reszty składników. Koperek myjemy i siekamy. Dodajemy do reszty.
3. Teraz dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta, przekładamy na patelnię, formujemy placuszki i smażymy z obu stron na rumiano na wolnym ogniu.
5. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego :-)