Placuszki jogurtowe
Jesteś "healthy", jesteś "fit" ? Wcale nie musisz ślepo podążać za trendami i modą, bo moda na zdrowie, to nie chwilowa zachcianka. Zdrowe odżywianie powinno towarzyszyć Ci na co dzień, bez względu na to, co "reklamują" celebryci. Ja wiem, że trudno, że pokusy czyhają na każdym kroku. I dobrze - życie jest życiem, nie dajmy się zwariować. Przecież kawałek pysznego ciasta należy się każdemu i ja osobiście nie wyobrażam sobie życia bez cukru ! Ale gdy nagle spodnie robią się ciut ciasne, w pasku dziurka nie pasuje i trzeba go poszerzyć....wówczas przychodzi refleksja, czy nie za dużo sobie folguję ? Czy na pewno muszę zjeść dwa, trzy, ... kawałki ciasta ? Czy to zachcianka czy już łakomstwo ?
By zdrowo jeść, nie musisz wcale odwiedzać specjalnych sklepów, szperać w internecie, by znaleźć szalenie dziwne produkty. Sięgnij po to co masz pod ręką, pomyśl i na pewno uda Ci się stworzyć coś pysznego i zdrowego zarazem.
Placuszki jogurtowe robi się szybko i tylko z kilku składników. Można je podać ze świeżymi owocami, musami lub orzechami. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, czy słodkie "co nieco".
Składniki:
Wykonanie:
Maliny umieścić w rondelku, dodać cukier i gotować, aż się rozpadną i zaczną gęstnieć. Tak przygotowany sos malinowy odstawić na bok.
W miseczce wymieszać jogurt z jajkiem, mąką jaglaną i proszkiem do pieczenia. Najszybciej i najdokładniej można to zrobić przy pomocy rózgi.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz wylewać porcję ciasta, formując mały placuszek. Smażyć na wolnym ogniu obu stron, na rumiano.
Placuszki podawać polane sosem malinowym.
Smacznego !
By zdrowo jeść, nie musisz wcale odwiedzać specjalnych sklepów, szperać w internecie, by znaleźć szalenie dziwne produkty. Sięgnij po to co masz pod ręką, pomyśl i na pewno uda Ci się stworzyć coś pysznego i zdrowego zarazem.
Placuszki jogurtowe robi się szybko i tylko z kilku składników. Można je podać ze świeżymi owocami, musami lub orzechami. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, czy słodkie "co nieco".
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki jaglanej ( lub zmielona w młynku do kawy kasza jaglana )
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej kokosowy do smażenia
- 1 szklanka malin
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
Maliny umieścić w rondelku, dodać cukier i gotować, aż się rozpadną i zaczną gęstnieć. Tak przygotowany sos malinowy odstawić na bok.
W miseczce wymieszać jogurt z jajkiem, mąką jaglaną i proszkiem do pieczenia. Najszybciej i najdokładniej można to zrobić przy pomocy rózgi.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz wylewać porcję ciasta, formując mały placuszek. Smażyć na wolnym ogniu obu stron, na rumiano.
Placuszki podawać polane sosem malinowym.
Smacznego !