Placki ziemniaczane z sosem tzatziki

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki
Zdjęcie - Placki ziemniaczane z sosem tzatziki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • sól pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
  • czosnek granulowany
  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia 
Sos tzatziki:
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego
  • sól pieprz
Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na grube wiórki. Dodajemy jajko, malutką tartą cebulę, mąkę, sól i pieprz, przyprawę do ziemniaków do smaku i granulowany czosnek. Mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju malutkie placuszki z 2 stron na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku.

Ogórka wężowego ścieramy na grube wiórki, odciskamy nadmiar soku. Dodajemy czosnek, pęczek drobno siekanego koperku, jogurt grecki i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z plackami.

Kategorie przepisów