Placki ziemniaczane z sosem tzatziki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- sól pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- czosnek granulowany
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 ogórek wężowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 opakowanie jogurtu greckiego
- sól pieprz
Ziemniaki ścieramy na grube wiórki. Dodajemy jajko, malutką tartą cebulę, mąkę, sól i pieprz, przyprawę do ziemniaków do smaku i granulowany czosnek. Mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju malutkie placuszki z 2 stron na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku.
Ogórka wężowego ścieramy na grube wiórki, odciskamy nadmiar soku. Dodajemy czosnek, pęczek drobno siekanego koperku, jogurt grecki i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z plackami.