Placki ze szpinakiem
Propozycja na szybki, zdrowy obiad. Szczególnie ucieszy fanów szpinaku, bo zapraszam dzisiaj na placuszki szpinakowe. Przygotowuje się je błyskawicznie. Smaczne na ciepło i na zimno. Do ich przygotowania wykorzystałam mrożony szpinak, który zawsze dyżuruje w mojej zamrażarce.
Składniki na 2 osoby :
1 szklanka mąki orkiszowej
150 g mrożonego szpinaku
0,75 szklanki mleka
2 duże jajka
2 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
olej lub masło ghee
Wykonanie:
- rozmrozić szpinak. Odsączyć na sitku
- mąkę połączyć z mlekiem, jajkami, parmezanem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodać szpinak, wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut
- przed wyłożeniem na patelnię raz jeszcze zamieszać i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu 8 placuszków. Podawać z surówką lub sosem