Placki warzywne z serem halloumi
Halloumi to jeden z moich ulubionych serów. Jest wyrazisty w smaku, sprężysty, lekko "skrzypiący" przy jedzeniu. Pokrojony w plastry i usmażony świetnie nadaje się do sałatek, a grubo starty na tarce - jako składnik placuszków. Polecam zwłaszcza te, z cukinii i marchewki, z dużą ilością posiekanej natki pietruszki i świeżo mielonego pieprzu.
Placki warzywne
z serem halloumi
- 1 marchew (100g)
- 1 cukinia (200g)
- 225g halloumi
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 4 jajka
- sporo świeżo mielonego pieprzu
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- olej do smażenia
1) Marchew zetrzeć drobno na tarce, a cukinię i ser halloumi - grubo.
2) Wymieszać z natką pietruszki, jajkami, pieprzem i mąką.
3) Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu po 3 minuty z obu stron.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba sztuk: 17
Kaloryczność jednej sztuki: 75 kcal