Placki na maślance

Placki na maślance

Zdjęcie - Placki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ulubione placuszki moich dzieci! Uwielbiają je, bo są puchate i mięciutkie. Co więcej – ich przygotowanie zajmuje tylko kwadrans 🙂

Smażę je kilka razy w tygodniu na śniadanie czy kolację 🙂 A do smażenia wybieram oczywiście olej rzepakowy Kujawski z pierwszego tłoczenia, bo powstaje wyłącznie z wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Ziarna te muszą spełnić rygorystyczne wymagania jakościowe. Olej Kujawski ma piękny złoty kolor i neutralny smak. Idealnie sprawdza się podczas smażenia, nie przypala potraw. Co więcej, jest źródłem witamin E+K i kwasów omega 3. Świetnie sprawdza się na ciepło i na zimno. Polecam!

Składniki na placki na maślance:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g maślanki
  • 75 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego do smażenia

Zdjęcie - Placki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak przygotować placki na maślance?

Wbij jajko do miski, dosyp jedną łyżkę cukru i wlej 100 g maślanki. Całość rozkłóć rózgą kuchenną. Dosyp 75 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki sody. Ciasto na placki na maślance wymieszaj dobrze do połączenia.

Na patelni rozgrzej olej Kujawski z pierwszego tłoczenia. Łyżeczką nakładaj porcje ciasta. Smaż placki na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Placki na maślance podawaj z owocami.

 

Zdjęcie - Placki na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania:  20 min.
Stopień trudności: bardzo łatwe

Kategorie przepisów