Placki na maślance
            
To ulubione placuszki moich dzieci! Uwielbiają je, bo są puchate i mięciutkie. Co więcej – ich przygotowanie zajmuje tylko kwadrans 🙂
Smażę je kilka razy w tygodniu na śniadanie czy kolację 🙂 A do smażenia wybieram oczywiście olej rzepakowy Kujawski z pierwszego tłoczenia, bo powstaje wyłącznie z wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Ziarna te muszą spełnić rygorystyczne wymagania jakościowe. Olej Kujawski ma piękny złoty kolor i neutralny smak. Idealnie sprawdza się podczas smażenia, nie przypala potraw. Co więcej, jest źródłem witamin E+K i kwasów omega 3. Świetnie sprawdza się na ciepło i na zimno. Polecam!
Składniki na placki na maślance:
- 1 jajko
 - 1 łyżka cukru
 - 100 g maślanki
 - 75 g mąki pszennej
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - ¼ łyżeczki sody
 - 2-3 łyżki oleju Kujawskiego do smażenia
 

Jak przygotować placki na maślance?
Wbij jajko do miski, dosyp jedną łyżkę cukru i wlej 100 g maślanki. Całość rozkłóć rózgą kuchenną. Dosyp 75 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki sody. Ciasto na placki na maślance wymieszaj dobrze do połączenia.
Na patelni rozgrzej olej Kujawski z pierwszego tłoczenia. Łyżeczką nakładaj porcje ciasta. Smaż placki na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Placki na maślance podawaj z owocami.

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania:  20 min.
Stopień trudności: bardzo łatwe